Data publicării:

Garanțiile acordate de România în anul 2023 reprezintă cel mai înalt nivel de intermediere financiară raportat la PIB, dintre statele Uniunii Europene

Autor: Editor Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

În perioada 10-13 octombrie 2024, o delegație condusă de Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM, a participat în Republica Moldova, la o serie de evenimente de promovare a antreprenoriatului și de facilitare a accesului la finanțare, prin instrumente inovatoare de finanțare și garantare, dezvoltate la nivel european.

De asemenea Dumitru Nancu a avut o întâlnire bilaterală cu doamna Anca Dragu, Guvernatorul Băncii Moldovei, pentru o mai bună înțelegere a sistemului financiar moldovean și pentru a identifica posibile căi de colaborare și de intermediere financiară pentru antreprenorii din cele două țări.

În data de 11.10.2024, Asociația Europeană a Instuțiilor de Garantare a desfășurat la Chișinău un seminar operațional (Operational Training Session - OTS), pentru a facilita transferul de cunoștințe, bune practici, optimizarea produselor de garantare și abordari inovatoare între membrii organizației.

Lucrările sesiunii de instruire au fost deschise de dl.Vadim Codreanu, Directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), dna. Veronica Arpintin, Secretar de stat, Ministerul Economiei, Dezvoltării și Digitalizării din Moldova și doamna Katrin Sturm, Secretar General al AECM.

Așa cum s-a desprins din prezentarea reprezentantului Republicii Moldova, garanțiile acordate de România în anul 2023, reprezintă cel mai înalt nivel de intermediere financiară raportat la PIB, dintre statele Uniunii Europene, dar și față de alți membri ai AECM, din afara Europei. Astfel, România cu un procent de 2,50% garanții acordate din PIB, surclasează țări precum Polonia ( 1,20%), Italia (0,80%), Republica Cehă (0,70%), Spania (0,50%), Slovenia (0,50%), Austria (0,30%), Germania (0,20%). Între țările europene din afara UE, care se remarcă cu procente semnificative din PIB, menționăm Republica Moldova (0,43%) și Bosnia Herțegovina (0,10%).

Având în vedere rezultatele implementarii programului de garantare IMM INVEST, Dumitru Nancu, directorul general FNGCIMM, a fost invitat să prezinte în cadrul acestei sesiunii, evoluția și impactul programului IMM INVEST- recunoscut a fi cel mai de succès program de garantare la nivel european. Directorul general a expus în intervenția sa și procesul de tranziție pe care îl parcurge în prezent FNGCIMM, de la schemele de susținere a finanțarii IMM-urilor prin garanții de stat, la garanții inovatoare din surse proprii FNGCIMM.

Alte dezbateri de interes au fost prezentate de membrii ai AECM din Polonia, Austria, Elveția, Finlanda, Grecia și Republica Moldova, care au prezentat diferite abordări și inovări în ceea ce privește instrumentele financiare, optimizarea produselor de garantare cu finanțare din fonduri europene, precum și modalitati de evaluare și măsurare a impactului pe care îl produc aceste garanții financiare în economie. 

În aceeași perioadă, la Chișinău s-a desfășurat și ANTREPRENOR EXPO, principalul eveniment de promovare și interacțiune a mediului de afaceri din Republica Moldova cu actori interni și internaționali.

În marja acestei manifestări majore, se desfășoară Industrial Suppliers and Engineering Forum, eveniment ce se derulează pe parcursul a trei zile cu scopul de a oferi o platformă dedicată dezvoltării afacerilor și extinderii acestora pe piețele internaționale. 

Directorul FNGCIMM, Dumitru Nancu a fost invitat să își aducă contribuția în panelul dedicat accesului la finanțare a antreprenorilor - Garanții Financiare și instrumente de partajare a riscurilor de credit, în conferința deschisă de vicepremierul moldovean, dl. Dumitru ALAIBA, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării. 

Directorul FNGCIMM a împărtășit experiența României în administrarea celor mai de impact scheme de garantare la nivel european – IMM INVEST, impactul acestor programe asupra economiei românești și a antreprenorilor, precum și lecțiile învățate.

Alaturi de președintele AECM, dl.Guy Selbherr, de dl Vadim Indoitu, directorul Fondului de Garantare a Creditelor din Moldova, precum și de dl. Daniel Noroc, Președintele Asociației Băncilor din Moldova, directorul FNGCIMM a dezbătut  tendințele și impactul instrumentelor de garantare la nivel european, importanța dezvoltării și adaptării acestor instrumente pentru stimularea economiei, precum și impactul instrumentelor de partajare a riscului de credit asupra antreprenorilor și economiilor naționale.

ANTREPRENOR EXPO are ca principali piloni strategici dezvoltarea sectorului industrial și integrarea pe piața europeană, accesul la finanțare și suport pentru antreprenori, susținerea femeilor antreprenor, inclusiv acces la finanțare și programe de mentorat. 

În cadrul expoziției, circa 150 de producători moldoveni își prezentă produsele și serviciile. Pe parcursul acesteia, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului din Moldova oranizează o serie de conferințe pentru informarea mediului antreprenorial, dar și a publicului larg privind cele mai recente inițiative guvernamentale de susținere a antreprenorilor, susținute financiar atât de la bugetul de stat, cât și de partenerii externi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel