Micro-creditele, viitorul curriculumului universitar. Prof. univ. dr. Romiță Iucu: Ce sunt și cum îi pot ajuta pe studenți / video
Prof. univ. dr. Romiță Iucu, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București, Președintele Consiliului de Orientare Strategică al UB, a explicat că sistemul educațional post-pandemic se adaptează la nevoile studenților prin introducerea micro-certificărilor, care sunt cursuri de formare mai scurte și flexibile.
Prof. univ. dr. Romiță Iucu a explicat conceptul de micro-credite în contextul educațional, subliniind că acestea reprezintă o formă de educație modulară și fragmentată, care permite obținerea de credite academice mai puține, comparativ cu cele obținute într-un semestru complet. Acest sistem este reglementat prin lege în România și permite universităților să își construiască programe flexibile, adaptate la nevoile studenților, inclusiv cei cu cerințe educaționale speciale.
„Ce înseamnă micro-creditele?”, a întrebat Sorin Ivan, decan și director al revistei Tribuna Învățământului.
„Actele de studii ale absolvenților poartă pecetea sistemului de credite transferabile, a unui supliment la diplomă care este eliberat într-o limbă de circulație internațională.
Momentul deschiderii zidurilor academice către studenții non-tradiționali - ați pomenit aici câteva cuvinte cheie cum sunt cele legate de incluziune - universitatea incluzivă, că ii găzduiește și pe cei care au cerințe educative speciale, pe cei care au nevoi speciale de educație, dar și pe cei care își doresc ca educația și formarea lor inițială să se transforme în beneficiul propriilor cariere.
Ideea de micro-credențial nu este neapărat nouă. În sistemul educațional din România este reglementată prin lege. Suntem una dintre primele țări europene care, prin intermediul cadrului legislativ actual, am reușit să reglementăm domeniul alianțelor europene de universități, să acordăm instituțiilor de învățământ superior libertatea de a-și construi programe de studii pe care le acreditează și pe o procedură denumită european approach, o procedură mai largă în care intervin jucători din spațiul european, și micro-credențiale, adică o curriculă fragmentată, programe de studii de mai mică amplitudine – 5-10-15 credite. Să nu uităm că un semestru, pentru un student, are o cuantificare de 30 de credite.", a spus prof. univ. dr. Romiță Iucu.
„Ne confruntăm cu schimbarea motivațiilor celor care învață"
Profesorul a vorbit despre schimbarea profilului celor care învață și a observat o orientare către unități de învățare mai mici și mai flexibile. Acesta a subliniat că micro-certificările, reglementate în România, oferă oportunități de formare, fără a echivala cu o calificare completă, precum o diplomă de licență.
„E schimbarea profilului celui care învață. Post-pandemic, ne confruntăm cu schimbarea motivațiilor celor care învață și focalizarea atenției lor este pe unități puțin mai mici. Societatea și cei care ne ascultă au în fața lor o opțiune pentru a regândi învățarea. Învățarea e cea care ajută la dezvoltarea socială și la transformarea ființei umane, e cea care ne înnobilează.
Asta încearcă să facă aceste structuri de tip micro-credențial. În România, potrivit legii, ele sunt regăsite sub denumirea de micro-certificări pentru că ele sunt de mică anvergură. O diplomă de licență este un macro-credențial, să spunem, este cel care asigură un tip de calificare în spatele diplomei respective, în timp ce micro-certificarea e o certificare în sine, nu e o calificare. Îți dă posibilitatea să îți satisfaci nevoile tale de formare cu o focalizare pe cursurile mai mici, pe un număr de credite mai mic și cu suplețe mai mare.”, a spus prof. univ. dr. Romiță Iucu.
Micro-certificări cumulate pentru certificat recunoscut
Profesorul a explicat că se dorește ca aceste micro-certificări să fie cumulate, astfel încât mai multe certificări, din diverse specializări, să poată fi combinate pentru a obține un certificat de studii mai mare și recunoscut oficial.
„Ele sunt făcute în cadrul unui program de licență sau sunt dezvoltate separat?”, a întrebat Sorin Ivan.
„Ne dorim ca în viitor acestea să poată să fie adunate și transformate într-un certificat de studii mai mare, să poți să-l folosești... Adică am un micro-certificat de 10 credite pe o specializare, încă unul de 10 credite pe o altă specializare, și încă unul, iar adiționate să poată produce un act de studiu care să fie valid pe o certificare.", a spus prof. univ. dr. Romiță Iucu la emisiunea „DC Edu", de pe DC News, DC News TV și Părinți și pitici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News