Data publicării:

Zilele de 3 ianuarie şi 2 mai 2025, stabilite ca zile libere, cu recuperare (Proiect). Câte zile libere sunt în 2025

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Zilele de 3 ianuarie şi 2 mai 2025 ar putea fi declarate zile libere, pentru a se face punte cu 2 ianuarie, respectiv 1 mai 2025, iar pentru recuperare acestora instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 ianuarie 2025, respectiv 31 mai 2025, conform unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Muncii.

'Zilele de 2 ianuarie şi 1 mai 2025 sunt declarate zile libere nelucrătoare, conform prevederilor art.139 alin.(1) din Legea nr.53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituţiilor şi autorităţilor publice timp liber pentru recuperarea capacităţii de muncă, se propune ca zilele de 3 ianuarie şi 2 mai 2025 să fie declarate zile libere, întrucât acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală şi perioadele de repaus săptămânal, conform legii', se menţionează în Nota de fundamentare a proiectului.

Prestarea muncii conform celor menţionate nu conferă acordarea de timp liber corespunzător, precizează sursa citată. În ceea ce priveşte locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii, dispoziţiile prezentului proiect de act normativ nu se aplică. De asemenea, pentru funcţionarea Justiţiei ca serviciu public, dispoziţiile proiectului nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 3 ianuarie, respectiv 2 mai 2025 şi nici participanţilor în aceste procese.

Totodată, în ziua de 3 ianuarie şi 2 mai 2025, prin centrala Ministerului Finanţelor se efectuează operaţiuni de încasări şi plăţi, operaţiuni de plăţi privind serviciul datoriei publice, precum şi eventualele operaţiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului. În ceea ce priveşte activitatea derulată prin Trezoreria Statului s-au stabilit categoriile de operaţiuni de încasări/plăţi prin virament care vor fi efectuate în zilele de 3 ianuarie şi 2 mai 2025 prin centrala Ministerului Finanţelor, precum şi datele în care unităţile trezoreriei statului înregistrează în contabilitate operaţiunile de încasări aferente zilelor de 3 ianuarie şi 2 mai 2025, inclusiv datele la care vor fi întocmite retururile la încasare.

Unităţile/Subdiviziunile administrativ-teritoriale, care în data de 3 ianuarie şi 2 mai 2025 au scadenţă la obligaţiile de plată aferente convenţiilor de împrumuturi din venituri din privatizare, potrivit scadenţarelor de plată anexate acestora la convenţiile de împrumut, vor efectua plata sumelor scadente înaintea acestor date, se menţionează în Nota de fundamentare, precizează Agerpres.

Calendarul zilelor libere în 2025

- 1 ianuarie – Anul Nou (miercuri);

- 2 ianuarie – Anul Nou (joi);

- 6 ianuarie – Boboteaza (luni);

- 7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul (marți); 

- 24 ianuarie – Unirea Principatelor Române (vineri);

- 18 aprilie – Vinerea Mare;

- 20 aprilie – prima zi de Paște (duminică);

- 21 aprilie – a doua zi de Paște (luni);

- 1 mai – Ziua Muncii (joi);

- 1 iunie – Ziua Copilului (duminică);

- 8 iunie – prima zi de Rusalii (duminică);

- 9 iunie – a doua zi de Rusalii (luni);

- 15 august – Adormirea Maicii Domnului (vineri);

- 30 noiembrie – Sfântul Andrei (duminică);

- 1 decembrie – Ziua Națională a României (luni);

- 25 decembrie – prima zi de Crăciun (joi);

- 26 decembrie – a doua zi de Crăciun (vineri).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel