Data publicării:

Adrian Oros, analiza agriculturii românești. Ce trebuie să știm despre banii europeni și subvenții / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @user11820856
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @user11820856

Adrian Oros, fost ministru al Agriculturii, lider Forța Dreptei, a explicat că, în contextul agriculturii din România în 2024, subvențiile și fondurile europene joacă un rol crucial. El a subliniat importanța unei analize detaliate a domeniului agricol pentru a face promisiuni realiste, menționând că banii europeni sunt disponibili, dar procesul de alocare și absorbție nu este întotdeauna eficient. 

Adrian Oros a vorbit despre starea actuală a agriculturii în România în 2024. El a subliniat importanța ca un ministru să efectueze o analiză detaliată a domeniului pe care îl coordonează, pentru a înțelege istoricul și perspectivele înainte de a face promisiuni.  El a explicat că subvențiile sunt necesare pentru a preveni dependența de produse de calitate inferioară din afara Uniunii Europene, care ar putea falimenta fermierii europeni. 

„Cum arată agricultura, în ce stadiu se află? Ne ajută, ne încurcă, ne salvează în 2024?”, a întrebat Oana Stănciulescu. 

„E bine când ajungi ministru să faci o radiografie a ceea ce coordonezi, ca Minister, să vezi care a fost istoricul, care sunt perspectivele, să te uiți în jur și apoi să faci promisiuni, pentru că, într-adevăr, este facil să spui că dăm subvenții, dăm bani, vom face, dar dacă nu ai convingerea că există acele resurse, mai bine nu le faci.

În România, ca să fii ministru bun, în primul rând la Agricultură, este să dai bani. Să dai cât mai mulți bani... Dar banii nu îi dai tu de acasă. Dacă există, dai bani pentru subvenții pentru că, în general, în toată Uniunea Europeană activitatea de agricultură este subvenționată.

Am avut foarte multe discuții cu mediul economic din alte zone care spunea: „Dar de ce tot dați subvenții”? Și încercam să le explicăm că aceste subvenții se dau pentru că, la un moment dat, Uniunea Europeană a decis că agricultura este nerentabilă, așa cum se face în Europa, și că ar putea pătrunde mărfuri mult mai de proastă calitate, care să nu respecte exigențele pe care noi le avem în Uniunea Europeană, și acele mărfuri ar falimenta fermierii europeni și am rămâne dependenți de mărfurile care vin din altă parte.

Și s-a început acest program de subvenționare care are o anumită logică. Tu trebuie să subvenţionezi anumite nevoi reale pe care le ai în țară, dar trebuie să respecți și anumite regulamente europene.”, a spus Adrian Oros. 

 

3. -imagine fara descriere- (adrian-oros_07181400.jpg)

 

Modalitățile de a împărți banii europeni

Întrebat despre procesul de obținere a fondurilor europene pentru agricultură, Adrian Oros a explicat că banii europeni vin în mod constant, dar modalitatea de cheltuire poate varia. Potrivit acestuia, există două tipuri de plăți: plățile directe, gestionate prin APIA (Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură), care se fac pe baza suprafeței și a numărului de animale, și granturi mai mici pentru proiecte, administrate de AFIR (Agenția de Finanțare a Investițiilor).

„Banii vin oricum sau Guvernul, prin Ministerul Agriculturii, trebuie să facă demersuri, să ceară banii, să facă un dosar, să respecte niște reguli?", a întrebat Oana Stănciulescu. 

„Banii vin oricum, doar că uneori se pot cheltui toți, alteori nu se pot cheltui toți. Sunt două modalități de a împărți banii europeni. Sunt plățile directe care se fac prin APIA – Agenția de Plăti și Intervenție în Agricultură – se fac direct pe suprafață și pe număr de animale.

Celelalte resurse sunt mai mici. Dacă noi avem aproximativ 22 miliarde de euro exercițiu 2021-2027, cam 13.5 miliarde sunt plăți directe și restul de 9 miliarde ar fi granturi pentru anumite proiecte, prin AFIR – Agenția de Finanțare a Investițiilor.  Acolo se dau pe anumite nevoi, pe scheme de finanțare. Această Agenție este cea mai veche agenție care împarte bani europeni și oarecum cea mai performantă. Și aici absorbția este cea mai mare față de alte linii de finanțare externe pentru că e cea mai veche, dar nici aici, din păcate, absorbția nu este 100%.

Oricum, per total, bani europeni din agricultură se absorb cel mai mult pentru că sunt acele plăti directe, doar că nu întotdeauna banii ajung la cine trebuie, adică la fermierii corecți, la fermierii reali.”, a spus Adrian Oros la emisiunea #Rezist, cu Oana Stănciulescu, de pe DC News și DC News TV. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel