Data publicării:

Gambrinus, berăria lui Caragiale, transformată de spaniolii de la Hercesa în bloc de birouri

Autor: DCNews Team | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

Alegeri prezidentiale 2024

Celebra berărie Gambrinus,  care colora viața Bucureştiului încă din vremea lui Caragiale și ar fi putut deveni un obiectiv turistic important, va fi transformată într-un banal bloc de birouri. Nici măcar comuniștii nu au avut curaj să o închidă. Deşi majoritatea  trecătorilor cred că berăria va fi restaurată, acest lucru nu se va mai întâmpla niciodată pentru că proprietarii clădirii, Hercesa S.A., au alte planuri. În acest moment din fosta berărie a mai rămas doar faţada clădirii, holul de la intrare şi ruina fostului salon, unde se întâlnea Caragiale cu mai marii vremii să "ude" premierele de la Teatrul Naţional.

" Mergând aşa, ajung [Mache şi Lache] în Piaţa Teatrului...

Lache zice:

-Hai să bem o bere la Gambrinus...

-Intârziem Lache...

-Lasă monşer, ştiu eu...Numa câte o bere..."

I.L.Caragiale - O lacuna (Universul 1900)

Berăria Gambrinus făcea parte din istoria Bucureştilor. Chiar şi după plecarea lui Caragiale, lumea boemă a Capitalei se strângea în continuare aici pentru a pune ţara la cale sau pur şi simplu pentru a se delecta cu celebra sa bere. La Gambrinus se "udau" premierele de la "Naţional" şi tot aici se adunau politicienii de pe Dîmboviţa ca să pună ţara la cale. Bineînţeles că afacerea nu l-a îmbogăţit pe patron, dar înainte de plecarea definitivă  a lui Caragiale din ţară Gambrinus putea fi considerat un adevărat "brand".

"Nu se mai restaurează nimic. Din fosta berărie a mai rămas doar holul, o cameră mică şi faţada. Construcţia trebuia să fie gata luna aceasta, dar termenul s-a prelungit şi va fi gata peste 6 luni. Ministerul Culturii nu ne-a lăsat să dăm jos şi faţada, dar pe interior practic toată structura a fost dată jos şi reconstruită. Întreaga investiţie se ridică la aproximativ 20 de milioane de euro", a declarat pentru DeCeNews Ioan Gabriel, maistru restaurator.

Clădirea a fost naţionalizată de comunişti, iar  în 2005 a fost retrocedată foştilor proprietari. Atunci intră firma Hercesa în peisaj şi cumpără clădirea, cu promisiunea să refacă spiritul locului. Anii au trecut, ideea de a redeschide berăria a rămas un vis frumos, iar acum va deveni un imobil de birouri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel