Europa este în pericol, după ce un vulcan ar putea erupe
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
lacul-laacher
lacul-laacher

Cercetătorii trag un semnal de alarmă, după ce  vulcanul Laacher See  de pe teritoriul Germaniei ar putea erupe, iar lava acestuia poate distruge cea mai mare parte a continentului european.

Vulcanul Laacher See din Germania a stârnit îngrijorare în rândul cercetătorilor, care au anunţat că acesta poate să se trezească brusc din "amorţire" după aproape 12.000 de ani şi să distrugă Europa, scrie Daily Mail.

Ultima oară, vulcanul a erupt acum 12.900 de ani, potrivit datelor specialiştilor, avînd o astfel de activitate la intervale cuprinse între 10.000 şi 12.000 de ani. Cercetătorii trag semnalul de alarmă privind "deşteptarea", în acest an, a imensului vulcan ascuns sub apele lacului Laacher See, având mai multe indicii ce par să le confirme ipoteza.

De pildă, ei au observat că activitatea seismică a vulcanului ascuns a început încă din 2010 şi că cele mai recente seisme produse în zonă datează din februarie anul trecut, când au fost înregistrate seisme cu o magnitudine de 2 până la 4,5 grade pe scara Richter. S-au înregistrat de asemenea anomalii termice în zona de sub lac, iar bule de gaz (dioxid de carbon) provenit din magmă sunt vizibile spre malul de sud al lacului.

Mărimea vulcanului Laacher See a fost comparată cu cea a vulcanului Mount Pinatubo, din Filipine, a cărui erupţie, în 1991, a fost considerată ca fiind cea mai puternică din secolul trecut. Înainte de a erupe, Mount Pinatubo, situat în regiunea centrală a insulei Luzon, avea o înlţime de 1745 de metri, iar după aceea, înlţimea acestuia s-a redus la 1486 de metri.

Dacă ipotezele specialiştilor se confirmă, atunci se va produce un dezastru, giganticul vulcan putând arunca milioane de tone de lavă şi cenuşă vulcanică. Dacă vulcanul nu se stinge, va fi catastrofă în Europa, fiind devastate teritorii întregi de pe continent, evacuări în masă ale populaţiei şi chiar răcirea climei la nivel global, pe termen scurt, din cauza norilor de cenuşă vulcanică care vor acoperi Soarele, după cum au mai explicat cercetătorii.

O speranţă că nu va fi tocmai sfârşitul continentului european din cauza vulcanului (încă) adormit din Germania este dată de site-ul Gizmodo, potrivit căruia vulcanul degajă gaze regulat, care împiedică astfel eripţia acestuia. Cât timp se va produce acest fenomen, Europa va fi scutită de furia vulcanului.

Citește și:

Teorii apocaliptice 2012: Devastatorul vulcan Yellowstone

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel