Emoții care ne pot vindeca: Regăsirea centrului - Meditație și echilibru
DeCeNews vă prezintă o rubrică săptâmânală destinată celor care doresc să-şi rezolve problemele de sănătate prin metode specifice terapiilor complementare, să-şi echilibreze organismul la toate nivelele, sau pur şi simplu doresc să se regăsească pe sine, acesta fiind şi scopul aplicăţiilor practice care vor fi prezentate pe parcurs.
Regasirea centrului-Meditatie si echilibru
“Cand respiratia este dezordonata mintea este instabila. Atunci cand respiratia este calma, mintea se linisteste deasemenea.” Hatha Yoga Pradipika
***
Acum cativa ani am avut ocazia sa vad si sa testez un dispozitiv care evalueaza sincronizarea intre organism, emotii si minte. Foarte interesant, dispozitivul permite si efectuarea mai multor seturi de exercitii prin care se poate invata autoinducerea unor stari de “liniste emotionala”. Conform studiilor efectuate de catre oamenii de stiinta care au evaluat dispozitivul, practica de lunga durata a exercitiilor contribuie la ameliorarea starii de sanatate a organismului din multe puncte de vedere. Principala tehnica de inducere a acestor stari consta in a respira corect…
***
Respiratia omului normal este aritmica, la fel ca si functionarea mintii sale. O conditie necesara pentru a putea pune in practica arta meditatiei este inducerea coerentei in functionarea organismului si mintii, lucru care se poate face foarte usor daca tinem cont de ccea ce a scris cu multi ani in urma Mircea Eliade “respiratia sta la baza tuturor starilor psiho-mentale”. In cuvinte simple aceasta inseamna ca o respiratie calma, ritmata ne ajuta sa inducem stari linistite ale mintii si emotiior, contribuind la capacitatea noastra de a ne detasa de fluxul de senzatii si informatii ce vine dinspre exterior si a ne putea indrepta atentia catre sine.
Pentru aceasta exista un numar impresionant de tehnici provenind din mai multe traditii asiatice sau chiar de origine crestina. Unele din ele nu sunt lipsite de pericole pentru practicanti, fiind foarte important ca ele sa fie invatate sub indrumarea unei persoane cu competenta in domeniu. Este important ca exercitiile sa se desfasoare gradat, fara a forta in nici un fel, cu si mai mare precautie decat la alte tehnici.
Imi aduc aminte cum, la inceputul anilor ’90 cautam o astfel de tehnica pe care sa o pot recomanda fara pericol celor care ar fi avut de profitat de pe urma exercitiilor de respiratie. Am reusit sa aflu pentru prima data un asemenea procedeu de la un cunoscut chirurg din Austria, care il folosea pentru a isi calma mintea inainte de a intra in operatie.
Iata in ce consta: fiind asezat intr-o pozitie confortabila, cu coloana dreapta veti inchide ochii si va veti urmari respiratia. Veti deveni constienti de aerul care intra si care iese, de temperatura sa si de modul in care acesta va umple plamanul. Pentru a va putea mentine concentrarea numarati-va respiratiile. In mod natural mintea va incerca sa divagheze de la exercitiu si veti pierde sirul in numaratoare. Va trebui sa reluati cu calm, pana cand simtiti ca a devenit calma, stabila.
Beneficiile acestui exercitiu facut zilnic sunt sunt foarte importante in sensul ca pregatesc mintea pentru tehnici mai sofisticate de meditatie. Un aspect foarte interesant al sau este ca prezinta un fel de “cerc vicios pozitiv”. Concentrarea atentiei asupra respiratiei linisteste mintea. Acest lucru face ca respiratia sa fie si mai calma ceea ce linisteste si mai mult mintea, etc. Rezulta ca procesul se autointretine destul de usor. Este unul din cele mai simple si eficiente procedee de meditatie accesibil unui incepator pe care le cunosc. Medicul vienez de la care l-am invatat il practica si in prezent, cand are venerabila varsta de 92 de ani…
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News