Data actualizării:
Data publicării:

Dr. Simin Florescu, despre VALUL 5. MĂSURI necesare imediat. Recomandări SPECIALE

Autor: Doinița Manic | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Dr. Simin Florescu, despre VALUL 5. MĂSURI necesare imediat. Recomandări SPECIALE
Dr. Simin Florescu, despre VALUL 5. MĂSURI necesare imediat. Recomandări SPECIALE

Dr. Simon Florescu, directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale Victor Babeș, a vorbit despre măsurile necesare pentru prevenirea valului 5 în România.

Conf. dr. Simon Florescu, directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale Victor Babeș, a explicat, în exclusivitate la DC News, care sunt măsurile necesare acum pentru prevenirea valului 5 al pandemiei.

"Este important ca vaccinarea să continue și să se accelereze ritmul de vaccinare pentru că este singura modalitate în care vom putea frâna valul 4 și cel mai important, vom putea preveni continuarea lui cu valul 5, care oricum se profilează și el undeva. Dar cele care au efect rapid sunt cele privind restricționarea și prevenirea transmiterii. (...) Probabil că îmi voi atrage foarte multe critici cu chestia asta, dar, într-adevăr, fără o închidere totală pe o perioadă de niște săptămâni bune, treaba asta nu se va opri, pentru că vedem din păcate exact situația inversă. Adică, pe lângă faptul că pacienții ajung în stadii tardive, contacții pacienților, care sunt și ei pozitivi, nici măcar nu mai stau acasă, deci nici măcar nu își respectă izolarea în timpul perioadei de boală, deci nu mai vorbim de restul de măsuri ca să nu ne îmbolnăvim. Avem de-a face cu pacienți pozitiv care circulă. Ei nu s-au testat în mod oficial, s-au testat doar acasă, dar sunt clar pozitivi, uneori chiar și simptomatici. Ascund acest lucru și continuă să circule printre noi, până când la un moment dat fac o formă severă de boală. Deci, fără o oprire completă a circulației tuturor oamenilor pe o perioadă de câteva săptămâni, din păcate nu se va rezolva. 

CATASTROFĂ în România

Avem exemplul țărilor din emisfera sudică, care au făcut acest lucru și care acum au o situație bună din acest punct de vedere. Ei imediat cum începeau să acumuleze niște sute și mii de cazuri, intrau în lockdown complet, pe o perioadă de o lună, două, trei, patru. Au fost perioade foarte lungi și așa au reușit să țină în frâu toată această pandemie, să vaccineze populația și să nu ajungă la catastrofe de genul care se desfășoară acum în România. Din păcate, fără asta nu vom putea. Este evident, și mai ales pe perioadă scurtă, deci ca să obținem rezultate pe perioadă imediată, în perioada imediat următoare, va trebui să facem acest lucru. Dacă nu, vom continua să ne vaccinăm într-un ritm lent spre mediu și vom vedea ce se întâmplă pentru că practic vom avea o istorie naturală a pandemiei în acest fel. (...) Valul 5 se prefigurează prin Occident, dar acolo, existând un nivel mare de imunizare, s-ar putea să nu aibă un impact important, însă în țara noastră s-ar putea să continuăm direct cu valul 5. E o glumă amară, dar la noi pandemia nu dă semne că ar da înapoi.", a explicat dr. Simon Florescu atunci când a fost întrebată dacă are alte recomandări speciale, pe lângă măsurile aplicate de către autorități în prezent.

Testarea, ineficientă fără izolare

Dr. Simon Florescu a explicat și că testarea devine o măsură ineficientă dacă persoanele depistate pozitiv nu sunt izolate.

"Testarea se poate face în foarte multe locuri. Se poate face acasă chiar de către noi. Se poate face la locurile de muncă, se poate face în locuri publice cum ar fi farmaciile și cum s-a și făcut o perioadă, dar dacă această testare nu este urmată de izolarea celor pozitivi, degeaba o facem. Adică doar ca să primim niște rezultate privind testarea este insuficient. Tocmai asta este problema noastră, că rezultatele pozitive nu sunt urmate de izolarea respectivilor. Sunt raportate ca pozitive și circulă de miri pe unde, mai ales cei care se testează singuri. În condițiile în care gradul de responsabilitatea civică și personală este atât de scăzut și în condițiile în care unitățile cum ar fi DSP-urile nu au cum să facă unui număr atât de mare de oameni infectați ca să stea să îi supravegheze, atunci rezultatul testării va fi că vom raporta un număr de infectați, dar fără a-i izola. Nu știu ce rezolvăm.", a mai spus medicul.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel