Domeniul construcţiilor din România a înregistrat creşteri semnificative în 2022
Data publicării:
Autor: Georgiana Dediş
WhatsApp
Foto: Pexels/Domeniul construcţiilor din România a înregistrat creşteri semnificative în 2022
Foto: Pexels/Domeniul construcţiilor din România a înregistrat creşteri semnificative în 2022
Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în 2022 volumul lucrărilor în construcţii a crescut cu 12,6%, conform datelor Institutului Naţional de Statistică. 

Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut cu 12,6% în primele 11 luni din 2022 comparativ cu perioada similară a anului anterior, un avans de 24,6% fiind înregistrat la lucrările de reparaţii capitale, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, scrie Agerpres.

Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 18,8%, iar lucrările de construcţii noi cu 9,2%.

Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la clădirile nerezidenţiale (+21,8%), construcţiile inginereşti (+12,7%) şi la clădirile rezidenţiale (+3,4%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 10,1%, creştere evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+16,2%), lucrările de reparaţii capitale (+16,7%) şi la lucrările de construcţii noi (+7%).

Pe obiecte de construcţii, creşteri au avut loc la clădirile nerezidenţiale (+20%), construcţiile inginereşti (+6%) şi la clădirile rezidenţiale (+4,8%).

În luna noiembrie 2022, comparativ cu octombrie 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 5,9%, creştere evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+12,6%), lucrările de construcţii noi (+4,3%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+1,8%).

Creşteri diferenţiate la clădirile rezidenţiale şi nerezidenţiale

Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la lucrările de construcţii inginereşti (+6,5%), clădirile nerezidenţiale (+6,3%) şi la clădirile rezidenţiale (+4,1%).

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 1%, scădere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (-6,7%) şi la lucrările de construcţii noi (-4%). Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 4,2%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale (-3,0%) şi la construcţiile inginereşti (-2,1%). Clădirile rezidenţiale au crescut cu 3%.

În luna noiembrie 2022, comparativ cu noiembrie 2021, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 20,3%, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (+60,2%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+22,6%) şi la lucrările de construcţii noi (+14,9%).

Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la lucrările de construcţii inginereşti (+30,9%), clădirile nerezidenţiale (+20,6%) şi la clădirile rezidenţiale (+0,9%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut pe total cu 20%. Pe elemente de structură s-au evidenţiat creşteri la lucrările de reparaţii capitale (+59,1%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+16,7%) şi la lucrările de construcţii noi (+15,7%).

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti (+28,7%), clădirile nerezidenţiale (+21,4%) şi la clădirile rezidenţiale (+2,3%), scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel