Data publicării:

Disponibilizarea polițiștilor, o cheltuială inutilă. Motivul real este răzbunarea lui Băsescu și Boc pentru mitingul din 2010, susțin sindicaliștii

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
miting politisti
miting politisti

Economia pe care Guvernul o face prin reducerea personalului MAI de la 141.000 la 131.000 este mult mai mică decât investiția pe care a făcut-o prin costurile formării acestor oameni și cei 60% din salariu pe care îi vor primi timp de 9 luni. În plus, Guvernul anunță ieșirea din criză și revenirea la salariile anterioare din 2012, deci ar costa mai puțin o eventuală reorganizare care să evite disponibilizările. Dar totul nu este decât o răzbunare a președintelui Traian Băsescu și  a premierului Emil Boc pentru mitingul din 2010, susține vicepreşedintele Sindicatului Poliţiştilor, Toader Paraschiv.

Proiectul de disponibilizare a celor 10.000 de posturi din Ministerul de Interne va trece, probabil, de Camera Deputaților, cameră decizională, chiar dacă Senatul l-a respins. Așa cum ne-am obișnuit, votul din Camera Deputaților este doar o formalitate. „Este o cheltuială inutilă, căci trebuie să luăm în calcul formarea acestor persoane, care s-a făcut pe banii statului și cele 9 luni cu 60% din salariu”, a declarat pentru De Ce News vicepreşedintele Sindicatului Poliţiştilor, Toader Paraschiv. „Polițiștii au un contract cu statul, prin care ei nu au voie să părăsească sistemul timp de 9 ani de la terminarea formării. În caz contrar, ei trebuie să returneze banii care s-au investit în formarea lor. Dar Guvernul își permite să rezilieze acest contract unilateral, fiind dispus să piardă banii alocați pentru formare numai pentru a ajunge la numărul de 131.000 de persoane”, a mai adăugat Toader Paraschiv.

Economia se putea face prin alte metode

Sindicatele au propus alte metode de a reduce cheltuielile din MAI, fără a fi necesare disponibilizări. Este vorba de reducerea sporurilor și salariilor de merit, de trecerea Poliției Juridice la Ministerul Justiției, așa cum a propus procurorul general. „Foarte mulți bani se duc, de exemplu, pe expertizele medico-legale, cu costuri enorme, stabilite de Institutul Mina Minovici și bani alocați de MAI, în loc ca aceștia să fie alocați de la Ministerul de Justiție. De asemenea, banii din amenzile de pe DN1 se duc în bugetul de stat, dar taxele poștale sunt plătite de Poliție”, a explicat Toader Paraschiv.

Criterii aberante de disponibilizare

Criteriile în baza cărora se vor face disponibilizările sunt aberante. Nu se ține cont de studiile absolvite, abaterile disciplinare sunt pe aceeași scală cu infracțiunile sau plângerile penale, iar cei care au suferit accidente de muncă sunt considerați neoperativi și disponibilizați, susțin sindicaliștii.

Citește și:

Senatul a respins proiectul de lege privind reducerea de personal din MAI

Băsescu încalcă decizii CSAT, pentru că s-a supărat pe polițiștii care l-au făcut „javră ordinară“

Militarii, chemați la luptă împotriva ”scârnăviilor portocalii” de către sindicatul disponibilizaților, pe 28 septembrie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel