Decizia rațională a lui Trump, explicată de Emil Hurezeanu: Mulți îl consideră intempestiv, dar a reacționat foarte rațional / video

Emil Hurezeanu, ministrul Afacerilor Externe, a explicat ca decizia lui Donald Trump de a amâna taxele vamale reflectă o abordare rațională, chiar dacă mulți consideră că acestea ia decizii intempestive.
Emil Hurezeanu a declarat că Uniunea Europeană beneficiază de 90 de zile fără noile taxe vamale impuse de Donald Trump și a menționat că negocierile continuă intens la Washington. Potrivit acestuia, Donald Trump a reacționat rațional, renunțând temporar la taxe după reacțiile negative ale piețelor.
„Avem acest respiro de 90 de zile în care nu s-au impus noile taxe vamale. Vom vedea cum evoluează lucrurile pentru că sunt negocieri intense între Comisarul de specialitate al Uniunii Europene la Washington și sunt convins că atunci când piețele decid - pentru că aici s-a văzut că președintele Trump, pe care mulți îl consideră intempestiv atunci când ia decizii, a reacționat foarte rațional - în momentul în care piețele, bursele, au avut o reacție negativă, s-a retras și discuția privind impunerea taxelor vamale pentru Europa. Se fac diferențieri între Uniunea Europeană, China, Japonia, alte țări”, a spus ministrul Afacerilor Externe.
România, între Statele Unite și Uniunea Europeană
Emil Hurezeanu a afirmat că România nu va fi nevoită să aleagă între Statele Unite și Uniunea Europeană, deoarece ele aparțin aceleiași civilizații atlantice, cu rădăcini culturale comune. El a subliniat profunzimea relațiilor transatlantice, care vor rămâne solide în ciuda unor posibile ajustări de priorități.
„Credeți că vom fi nevoiți, la un moment dat, să alegem între Statele Unite și Uniunea Europeană?”, a întrebat Bogdan Chirieac.
„Nu cred. Cred că nici Statele Unite nu aleg pentru că știu, așa cum a spus și vicepreședintele Vance, că Europa, care e mai extinsă decât Uniunea Europeană și mai veche, și America au aceeași cultură, sunt entități de nedespărțit care moștenesc cultura romano-greco-iudaică, adică sunt moștenitorii acestei civilizații atlantice cum o numea Raymond Aron. Înainte de a exista NATO și Uniunea Europeană, civilizația atlantică ne includea pe toți.
Cred că relațiile sunt atât de profunde încât dincolo de restabilirea unor priorități și de anumite rectificări, care probabil se impun și de o parte și de alta, ne vom trezi totuși în aceeași lume a asocierii”, a spus Emil Hurezeanu la DC News și DC News TV.
Video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News