Data actualizării:
Data publicării:

Se prăbușește dolarul american? SUA riscă retrogradarea ratingului din cauza politicilor lui Trump

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Agenţia europeană de evaluare financiară Scope a avertizat că ar putea să retrogradeze SUA dacă un război comercial prelungit va afecta încrederea pe termen lung în dolarul american sau dacă preşedintele Donald Trump va implementa şi alte măsuri extreme, precum controale asupra capitalului, transmite Reuters.

Printre consecinţele tarifelor comerciale impuse de Trump se numără cea mai mare depreciere a dolarului în raport cu alte valute din ultimii 50 de ani, în timp ce pieţele de credit default swap, pe care investitorii le utilizează pentru a se proteja împotriva riscurilor, mizează pe cinci retrogradări ale ratingului SUA.

Agenţia de rating Scope, cu sediul la Berlin, care este utilizată de Banca Centrală Europeană, alături de cele trei mari agenţii, S&P Global, Moody's şi Fitch, pentru a evalua credibilitatea, a subliniat că una dintre cele mai expuse ţări la războiul comercial este chiar SUA, în special în cazul unor scenarii mai extreme. Printre aceste scenarii se numără un război comercial prelungit şi/sau introducerea de către SUA a controalelor asupra capitalului, sau taxe pe investiţiile străine, care ar putea duce la "alternative viabile" la poziţia dolarului american de principala valută a lumii.

"Dacă vor creşte îndoielile faţă de statul excepţional al dolarului, asta ar fi un element negativ pentru ratingul SUA", a declarat directorul echipei de ratinguri suverane de la Scope, Alvise Lennkh-Yunus, într-un raport publicat marţi.

Scope este prima agenţie care lansează un astfel de avertisment cu privire la o posibilă retrogradare a SUA, după ce Trump a perturbat ordinea economică mondială de după cel de-al doilea război mondial.

În prezent, Scope atribuie SUA un rating suveran "AA" cu o perspectivă "negativă". Este vorba de o notă cu o treaptă sub calificativul "AA plus" acordat SUA de S&P şi Fitch, în timp ce Moody's este singura agenţie care acordă SUA cea mai bună notă posibilă "AAA".

Lennkh-Yunus a adăugat că îndoielile cu privire la statutul dolarului ar creşte dacă China şi Uniunea Europeană şi-ar intensifica schimburile comerciale, dacă China îşi va deschide economia sa şi dacă UE îşi va convinge cetăţenii să investească mai mult în proiectele prioritare ale blocului comunitar. "Este puţin probabil ca aceste evoluţii să aibă loc imediat", a spus Lennkh-Yunus.

De asemenea, Scope a lansat şi un avertisment mai general cu privire la alte ţări cu excedente semnificative ale balanţei comerciale şi/sau expunere financiară pe SUA. Printre acestea se numără economii deschise, cum este Irlanda, ţările care sunt sensibile la dobânzile mari, cum este Italia, exportatorii de petrol şi ţările cu monede slabe, cum sunt Turcia şi Georgia.

"Impactul eventual asupra creşterii economice inflaţiei, datoriei publice, şi în consecinţă asupra ratingurilor suverane, va depinde de mediul macro-economic", precizează Scope.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel