Data publicării:

Desfiinţare pensii speciale. Bogdan Chirieac: Vorbe de clacă. Le e teamă de sistem, se bazează pe sistem

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Economie
WhatsApp
Facebook Parlamentul României - Camera Deputaţilor
Facebook Parlamentul României - Camera Deputaţilor
Desființarea pensiilor speciale a fost o promisiune electorală neîndeplinită, consideră analistul politic Bogdan Chirieac. Acesta a explicat şi care este unul dintre motivele nedesfiinţării acestora. 

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre modul inechitabil în care pensiile speciale sunt oferite în România. Comentariul a fost făcut pe fondul considerentelor Ralucăi Turcan, care dorește ca pensiile speciale ale magistraților şi nici cele de serviciu ale militarilor să nu fie afectate. 

„Pensii de serviciu, pensii speciale, nu este vorba de contributivitate. Păi, nu știu ce să cred, cu toată dragostea, fiindcă această componentă a desființării pensiilor speciale, a tuturor pensiilor speciale, a fost în programul de guvernare al PNL la alegerile europarlamentare din 2019, a fost cap de listă .

Mi-a și spus la vremea respectivă un lider al PNL, când în sondaje se arăta că toți cei care nu au pensii speciale sunt împotriva pensiilor speciale și cei care nu au pensii speciale sunt vreo 4 milioane și ceva iar cei cu pensie specială, de serviciu sunt câțiva, că, domnule, a doua zi după ce venim, desființăm și facem și dregem. Astea sunt vorbe de clacă, nu se va desființa nicio pensie specială, de serviciu. Nu se vor desființa fiindcă le e teamă de sistem, se bazează pe sistem, e o întreagă încrengătură de complicități acolo, nici pomeneală și când vine USR-ul să zică mai zice și el de electoratul lui, de 10% - 15%, ca PNL, care la europarlamentare a luat 29%. A zis sus și tare. PSD-ul a luat 22%, la egalitate cu USR-ul. A zis că le desființează. Nici pomeneală de așa ceva. E o petardă aruncată într-un scenariu anume”, a spus Bogdan Chirieac la România TV. 

Cea mai mare pensie specială din România

Gheorghe Bălășoiu a fost până de curând românul cu cea mai mare pensie, anul trecut având un venit de aproape 74.000 de lei pe lună. Acesta a lucrat în magistratură, apoi a fost şef al Penitenciarului Colibaşi. În 2005, înainte de a ieşi la pensie, Bălăşoiu a fost încadrat ca procuror, el stând la Curtea de Apel Piteşti doar două săptămâni. Pentru ca venitul pentru ultima lună de muncă să fie cât mai mare, în anul 2005, Gheorghe Bălășoiu a renunţat la concediul de odihnă din ultimul an şi a avut foarte multe deplasări în interes de serviciu.

Banii pentru deplasări şi concediu s-au adunat la salariul din ultima lună, luat în calcul pentru stabilirea pensiei. Aşa a ajuns ca în anul 2017 la suma de peste 34.000 de lei. Ulterior, pensia a crescut aproape anual, ajungând anul acesta în jur de 78.000 lei, așa cum anunța Ministrul Muncii, Raluca Turcan, în luna ianuarie a acestui an.

VEZI Gheorghe Bălăşoiu, omul cu cea mai mare pensie din România, a murit

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie;

WhatsApp
pixel