De unde vine „ceața cerebrală”? Noi dovezi ar putea rezolva efectele misterioase ale Covid-19
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Un nou studiu dezvăluie informații interesante referitoare la ceața creierului și efectele Covid-19.

Un mic studiu publicat de oamenii de știință de la Institutul Național de Sănătate din SUA sugerează că răspunsul imun declanșat de infecțiile cu coronavirus dăunează vaselor de sânge ale creierului și ar putea fi responsabil pentru simptomele lungi ale Covid-19.

Lucrarea, publicată în jurnalul Brain, s-a bazat pe autopsiile creierului de la nouă persoane care au murit brusc după ce au contractat virusul.

În loc să detecteze dovezi ale SARS-CoV-2 în creier, echipa a descoperit că anticorpii proprii oamenilor au atacat celulele care căptușesc vasele de sânge ale creierului, provocând inflamații și leziuni.

Această descoperire ar putea explica de ce unii oameni au efecte persistente de la infecție, inclusiv dureri de cap, oboseală, pierderea gustului și a mirosului și incapacitatea de a dormi, precum și „ceața cerebrală” – și poate ajuta, de asemenea, la elaborarea de noi tratamente pentru COVID-ul de lungă durată.

Pacienții dezvoltă complicații neurologice din cauza Covid-19

Cercetătorul NIH Avindra Nath, autorul principal al lucrării, a declarat: „Pacienții dezvoltă adesea complicații neurologice cu COVID-19, dar procesul patofiziologic subiacent nu este bine înțeles”.

„Am arătat anterior leziuni ale vaselor de sânge și inflamație în creierul pacienților la autopsie, dar nu am înțeles cauza daunelor. Cred că în această lucrare am obținut o perspectivă importantă asupra cascadei de evenimente.”

Cele nouă persoane, cu vârste cuprinse între 24 și 73 de ani, au fost selectate din studiul anterior al echipei deoarece au prezentat dovezi ale leziunilor vaselor de sânge ale creierului lor pe baza scanărilor.

Creierele lor au fost comparate cu cele de la 10 martori, echipa examinând neuroinflamația și răspunsurile imune folosind o tehnică numită imunohistochimie.

Oamenii de știință au descoperit că anticorpii produși împotriva COVID-19 au vizat în mod eronat celulele care formează „bariera hemato-encefalică” – o structură concepută pentru a ține invadatorii dăunători departe de creier, permițând în același timp trecerea substanțelor necesare.

Deteriorarea acestor celule poate cauza scurgeri de proteine, sângerare și cheaguri, ceea ce crește riscul de accident vascular cerebral.

Scurgerile declanșează, de asemenea, celulele imunitare numite macrofage să se grăbească pentru a repara daunele, provocând inflamație.

Echipa a descoperit că procesele celulare normale din zonele vizate de atac au fost sever perturbate, ceea ce a avut implicații pentru lucruri precum capacitatea lor de detoxifiere și de a regla metabolismul.

Descoperirile oferă indicii despre simptomele neurologice pe termen lung și pot fi o piatră de temelie pentru noi tratamente - de exemplu, un medicament care vizează acumularea de anticorpi pe bariera hemato-encefalică.

„Este foarte posibil ca același răspuns imunitar să persiste la pacienții cu Covid-19 lung, ceea ce duce la leziuni neuronale”, a spus Nath.

Acest lucru ar însemna că un medicament care reduce acel răspuns imunitar ar putea ajuta acei pacienți, a adăugat el.

„Deci, aceste descoperiri au implicații terapeutice foarte importante”, a mai spus cercetătorul, conform Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel