De ce angajatorii preferă candidații fără prea multe studii și experiență. Supracalificarea, motiv de refuz la angajare
Companiile au motivele lor să-i respingă pe candidaţii cu un nivel de pregătire şi experienţă peste cerinţele postului la care au aplicat.
Riscuri în angajarea unui supracalificat provin din neputinţa de a-i oferi ceea ce îşi doreşte pe termen mediu şi lung, potrivit site-ului de resurse umane Portal HR, citat de realitatea.net.
1. Sunt percepuţi ca o ameninţare pentru şef. Cel mai adesea managerul care îi are în subordine gândeşte: "nu există riscul ca în timp subordonatul meu să se dovedească mai bun decât mine pentru postul pe care îl ocup?"
2. Vor să promoveze rapid. Este puţin probabil ca un candidat supracalificat să se mulţumească pe termen mediu sau lung cu un post sub posibilităţile sale. Angajatorul ştie că acesta a acceptat postul doar pentru a profita de “poarta de acces” în organizaţie.
3. Devin repede frustraţi. Chiar dacă au acceptat la început un salariu mic, sub nivelul lor de pregătire, vor ajunge încet-încet la nemulţumire, frustrare şi demotivare. Cel mai probabil vor solicita rapid o mărire de salariu, iar dacă nu o obţin îşi caută un alt job mai bine plătit.
4. Sunt greu de controlat. Pentru o persoană cu multă experienţă, este frustrant să aştepte în continuare ok-ul unui superior ierarhic, ştiind că poate gestiona singur situaţiile care apar. Dificultatea este cu atât mai mare cu cât şeful ar putea fi chiar mai puţin pregătit decât subalternul respectiv.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News