Data publicării:

Cupru Min se va privatiza cu investitori strategici

Autor: Căloiu Oana | Categorie: Arhiva
WhatsApp
cuprumin
cuprumin

Alegeri prezidentiale 2024

Strategia de privatizare a Cupru Min se va schimba în această lună, prin trecerea de la

Strategia de privatizare a Cupru Min Abrud se va schimba, în sensul în care se va renunța la vânzarea către compania care oferă cel mai bun preț. Potrivit șefului Oficiului pentru Privatizare (OPSPI), Gabriel Dumitrașcu, vânzarea Cupru Min firmei care oferă cel mai bun preț s-a dovedit o strategie nepotrivită,  pentru că există riscul apariției unor firme-paravan, care să ofere un preț bun, dar pe care să nu-l plătească niciodată. O altă problemă ridicată de privatizarea prin preț este posibilitatea de a nu se face investițiile necesare.

În acest sens, privatizarea Cupru Min se va face prin atragerea unui investitor care să participe la o majorare de capital. Majorarea se va realiza în cuantumul unor investiții asumate care să mărească producția de la 1,2 milioane de tone de minereu în prezent, către 3,4 - 3,5 milioane de tone.

Schimbarea strategiei de privatizare a Cupru Min va deveni act oficial până la sfârșitul lunii ianuarie, iar privatizarea propriu-zisă este estimată a se finaliza pâna la sfârșitul lui 2013.

În 2012 a existat o încercare de a privatiza Cupru Min, care a eșuat din cauză că adjudecatarul licitației nu a plătit în termenul legal banii pe pachetul majoritar. Firma canadiană Roman Copper Corp., înființată cu doar câteva luni înainte de licitație, a promis 200,8 milioane de euro, dar banii nu au fost depuși în termenul legal de 10 zile, drept pentru care licitația a fost declarată anulată.

Cupru Min explotează zăcământul de la Roșia Poieni, cel mai mare din Europa, cu rezerve estimate de aproximativ 800 milioane de tone de minereu. Concentrația de cupru este însă mică, de 0,3%, ceea ce face ca zăcământul exploatat la suprafață să aibă nevoie de o tehnologie foarte bună pentru a se obține profit prin exploatare.

Privatizările cu investitori strategici au fost întâlnite mai ales în perioada guvernării PSD din 2000-2004, când, din cauza lipsei de atractivitate, unele companii au ajuns să fie vândute și pe un euro, principala preocupare a statului vizând continuarea activității și investițiile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel