Cum se face testul de salivă al elevilor. GHID VIDEO pentru părinți
Vezi în articol cum se face testul de salivă al elevilor.
Părinții își vor testa copiii acasă. Testele de salivă vor fi făcute în fiecare luni și joi, înainte de a-i trimite pe copii la școală. Totuși, școlile vor putea decide să facă testarea și în clase, dar numai cu acordul părinților, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.Testele rapide antigen din salivă vor fi puse la dispoziția părinților de către autorități.
VEZI ȘI: Prezență fizică în școli și grădiniţe. Sorin Cîmpeanu: Este în curs de pregătire o hotărâre CNSU
Cum decurge întreaga procedură de testare, vezi în VIDEO de mai jos:
Ce trebuie să știe părinții despre testele rapide din școli. MS: Nu e necesară pregătire medicală
Ministerul Sănătății a făcut mai multe precizări cu privire la procedura de lucru privind realizarea testării rapide antigen din salivă în unitățile de învățământ.
Pe 11 noiembrie 2021, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, prin Hotărârea CNSU nr.102/2021, a abilitat Ministerul Sănătății să elaboreze o procedură de administrare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, care urmează a fi utilizate în unitățile de învățământ. Pe 12 noiembrie 2021, după consultarea cu specialiștii din sănătate publică, Ministerul Sănătății a elaborat și transmis Ministerului Educației metodologia solicitată.
„Precizăm că testele rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pot fi utilizate în scop preventiv, pentru încercarea de depistare timpurie a unor cazuri de infecție asimptomatice în rândul elevilor. Rezultatul pozitiv al unui test de salivă ridică suspiciunea de posibilă infecție (caz suspect) și trebuie urmat de diagnostic prin metoda RT-PCR sau de un test antigen rapid. Pentru folosirea testelor nu este necesară pregătire medicală sau condiții speciale de lucru. Ca urmare, legislația în vigoare nu exclude utilizarea acestor teste la domiciliu. În acest context, decizia utilizării la domiciliu a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă revine sistemului educațional. La nivelul sistemului educațional, unități de învățământ sau Ministerul Educației, după caz, se vor putea stabili fluxurile pentru preluarea-predarea testelor, corectitudinea prelucrării/interpretării acestora, corectitudinea raportării și către cine se va face raportarea, în funcție de numărul de utilizatori, personalul didactic și nedidactic existent disponibil, numărul de cadre medicale de la nivelul unităților de învățământ etc”, a transmis, miercuri, Ministerul Sănătății. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News