Credeţi că maidanezii vor să stea pe străzi? APEL emoționant la oprirea uciderii câinilor
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
caine trist
caine trist

Motto: Un câine poate fi agresiv deoarece nu a fost socializat adecvat, caută să apere pe cineva sau ceva, fie pe sine însuşi.

Oameni buni, v-ati intrebat vreodata daca un caine domestic ar vrea sa stea pe strazi? Va spun eu: nu vrea! Vrea sa aiba un stapan, ca de-aia e domestic!

Daca dati cautare pe google, iata ce aflati de la Wikipedia: Câinele este un mamifer carnivor din familia canidelor. Fiind domesticit de cel puțin 14.000 de ani, sau chiar de 15.000 ani, conform dovezilor mai recente, câinele este printre cele mai populare animale de companie ale oamenilor.

Ceea ce si copiii stiu. Si ar fi aflat-o si jurnalistii, daca ar fi venit la conferinta de presa organizata acum cateva zile de Vier Pfoten, Gia, Save the Dogs si FNPA pe tema gestionarii cainilor fara stapan din Romania. Gestionare care s-ar fi realizat atat de simplu, daca statului i-ar fi pasat de drepturile cetateanului si ale animalelor. Parca asa e in democratie, nu? Dar, de vreme ce cainii sunt inca pe strazi si exista cetateni care sunt muscati, inseamna ca undeva, ceva nu merge.

Erau acolo Kuki Barbuceanu si Ioana Dungler de la Vier Pfoten, Delia Parvu – Gia, Laurentiu Vasilescu – Save the Dogs, Claudiu Dumitru si Carmen Arsene – FNPA. Alaturi de ei, Paula Iacob si Monica Davidescu. Asteptand sa va ofere informatii, fiecare din domeniul lui. Oare nu au fost suficiente aceste nume ca sa intelegeti ca vor sa transmita ceva sinonim cu profesionalismul, moralitatea, educatia si decenta?

M-am uitat insa in jur si m-am intrebat unde este presa? Nu eram la o conferinta de presa? Vreo 3 jurnalisti din presa scrisa si tot vreo 3 cameramani. Cred ca erau de la televiziuni on-line. De ce o prezenta atat de slaba pe un subiect atat de important?

Presa “grea” nu era acolo, era la “jaful armat”. Adica senzationalul conteaza, nu problemele sociale, adevarate, care ne apasa.

Deci, ce facem cu cainii? Ca romani, ce sa facem? Ne repezim, fara sa gandim. Gasim repede o solutie si vedem noi ce iese dupa aia. Mai bine ii omoram si scapam de ei.

Nu cumva sa procedam ca oamenii, adica sa GANDIM! Cum ar fi: avem o problema, cum o rezolvam?

Eu si altii ca mine s-au gandit dintotdeauna. Doar ca nu avem putere, adica bani suficienti sa salvam toti cateii si am recurs si noi la masuri extreme, desigur, aparandu-i: bagandu-i in curti cand treceau hingherii, batandu-ne cu acesti hingheri, unii bestii, altii mai umani, carora le dadeam bani sa ni-i lase, sa nu ni-i duca la moarte. Adica faceam ce stiam si noi, ca Oameni.

Unii oameni, romani si ei, ii trimit pe acesti caini la moarte, cu buna stiinta. Fiindca au mirosit ca se pot scoate bani din inmultirea si omorarea lor. De 20 de ani incoace. Dar nu orice moarte. Dati cautare pe google si veti vedea in ce mod. Si daca dupa aceea veti mai dori “eutanasierea” lor inseamna ca voi aveti o problema la cap.

Am avantajul ca sunt bagata pana in gat in aceasta problema, fiindca, de cand ma stiu, iubesc animalele. Din ’93, de cand sunt jurnalist, am fost – in paralel – si sustinator al drepturilor animalelor. Mandra de ambele “functii”. Dezavantajul mi-a fost ca am simtit, in toti acesti ani, privirile dezaprobatoare si uneori oripilate ale multor cetateni, dar si ale unor colegi jurnalisti pentru faptul ca sunt protectoarea maidanezilor. Mai ales cand caram in brate prin redactii caini bolnavi sau raniti.

Ba nu, primul dezavantaj este ca am vazut privirile si am auzit urletele maidanezilor aflati in ghearele mortii pentru o vina ce nu era a lor. Ca doar nu ne-au picat din cer. I-am lasat noi, adica Voi, cei care i-ati lasat, pe strazi. Voi de pe vremea lui Ceausescu - dar cainii aceia nu mai sunt - si Voi din vremuri mai de acum, care ii lasati in continuare. Si ii luam Noi, care ii iubim, de multe ori sub privirile dispretuitoare ale bucurestenilor. Care nu-i mai vor pe strazi. Nici noi nu-i mai vrem, dar ce sa facem? Luptam pentru ei. In timp ce Ei, cei cu Raul adanc infipt in suflet, profita de pe urma lor si a prostiei multor romani. Cum? Trimitandu-i la moarte si bucurandu-se ca le mai intra niste bani multi in cont.

La conferinta, specialistii au subliniat clar: singurul mod eficient de reducere pana la disparitie a populatiei canine de pe strazi este metoda sterilizarii. Iata dovezile stiintifice:

Tratate, inclusiv concluziile Organizatiei Mondiale a Sanatatii recomanda aplicarea unui program de control al reproductiei si nu adoptarea unei solutii radicale, inumane, scumpe si, cel mai grav, total ineficiente!

Cercetarile conduse de Organizatia Mondiala a Sanatatii in perioada 1981-1988 in cadrul programului A.G.F.U.N.D. / OMS de lupta impotriva rabiei umane si canine din tarile in curs de dezvoltare au relevat faptul ca programele de eliminare a cainilor (care prevad prinderea si eutanasierea cainilor comunitari) sint atat ineficiente, cit si costisitoare. Nimic nu dovedeste ca eliminarea cainilor ar fi avut vreodata un impact semnificativ asupra densitatii populatiei canine sau asupra propagarii rabiei. In spiritul viziunilor stiintific fundamentate, exprimate pe plan international si national, programele de “prindere si eliminare” a cainilor fara stapan sunt considerate ineficiente pe termen mediu si lung deoarece nu ataca originea problemei, care este ritmul ridicat al reproducerii. In conceptia promovata,”CONTROLUL populatiei canine se bazeaza prioritar pe: STERILIZARI, VACCINARI (implicand inregistrari si marcaj), plus EDUCATIE si SUPRAVEGHERE”.

Au demonstrat-o Germania, Franta si – retineti! – Oradea. Si sunt semne ca incep si alte orase din tara.

Doua intrebari ma macina:

1. Unde este Bucurestiul?

Si 2. Ziaristii, colegii mei, unde sunt? De ce nu vin la conferintele de presa pe aceasta tema, sa se informeze? Stiu sigur ca sunt invitati.

Pentru cine are intentia sa ma trimita sa fac altceva, de exemplu sa trec la cratita, mentionez ca nu imi place la cratita. Si am si copil, care este bine ingrijit. Si mi-ar placea sa ma specializez in etologie. Desigur, cand aceasta meserie va fi recunoscuta la noi.

Mai este timp sa dovediti ca ganditi:

Veniti luni, in Parcul Izvor, intre orele 14-17, la mitingul pentru caini unde sa protestam:

* impotriva intentiei de a se adopta omorarea in masa sau lasarea la latitudinea autoritatilor locale metoda de gestionare a cainilor comunitari

* impotriva cheltuirii banilor publici pentru ucidere si pentru alimentarea unor lagare de exterminare

* impotriva excluderii controlului societatii civile asupra actiunilor serviciilor de gestionare a cainilor fara stapan

Articol scris de Laura Matei, psiholog, redactor șef Doctorul Meu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel