Data actualizării:
Data publicării:

COZONAC GRECESC pentru Paști. Cum se prepară TSOUREKI: Rețeta

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com

Dacă ți-e dor de Grecia, poți să aduci puțin din spiritul elen pe masa ta de Paști cu această rețetă de cozonac. Iată cum se prepară Tsoureki...  

Alegeri prezidentiale 2024

Ingrediente 

12 ceşti de făină
3 linguri de drojdie uscată
1 ceaşcă de unt topit
1 ceaşcă de zahăr
6 ouă
1/2 lingură de esenţă de vanilie + 2 ceşti de apă
coajă de la o portocală
1 ceaşcă de lapte cald
3/4 linguriţă de sare
un ou bătut cu o lingură de apă
migdale tăiate felii

Vezi și: Cum faci cea mai bună CIORBĂ de MIEL. Rețeta TRADIȚIONALĂ, trucuri

Cum se prepară

Se dizolvă drojdia în laptele călduţ și se adaugă câteva linguri de făină pentru a face o pastă. Se acoperă şi apoi se ţine într-un loc cald să crească. Într-un bol, se amestecă 10 căni de făină cu puţină sare şi unt topit, potrivit retete.acasa.ro.

Se fierbe vanilia în două ceşti de apă, apoi se strecoară, iar lichidul se adaugă în făină. Apoi se pun ouăle, coaja de la o portocală şi aluatul în care a fost încorporată drojdia. Pe o suprafaţă presărată cu făină sau în mixer, se amestecă bine aluatul şi se adaugă treptat şi restul de făină, până devine o cocă elastică. Se acoperă cu un prosop şi se lasă să crească, timp de o oră jumătate.

După ce creşte, se aşază aluatul pe suprafaţa de lucru şi se împarte în mai multe fâşii care se împletesc. La unul dintre capetele cozonacului se aşază un ou roşu de Paşte. Aluatul se aşază în tava de cuptor tapetată cu unt, se acoperă cu un prosop şi se lasă să mai crească timp de o oră. După ce creşte, cozonacul se unge cu ou şi se presară pe deasupra migdale şi zahăr.

Se încălzeşte cuptorul la 175 de grade Celsius. Cozonacul se coace timp de 30 de minute sau până devine galben-maroniu. După ce se scoate din cuptor, se lasă să se răcească.

Vezi și: Friptură de miel: Rețeta pentru Paști. Cum se prepară

BONUS: Cum faci cozonaci pufoși fără frământare. Rețeta rapidă și simplă

Ingrediente

Aluat

1 kg făină 000
50 g drojdie proaspătă
5 gălbenușuri + 1 ou întreg pentru uns
500 ml lapte
100 g unt topit
5 linguri de ulei
150 g zahăr
1 esență vanilie
coaja rasă de la o lămâie sau portocală
un praf de sare

Umplutură

5 albușuri de ou
250 g sâmburi de nucă
50 g stafide
150 g zahăr
2 linguri cacao
esență de rom

Alte ingrediente

ulei pentru uns blatul de lucru
hârtie de copt
zahăr pentru presărat deasupra cozonacilor
100 ml lapte pentru dizolvat drojdia

Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel