Data actualizării:
Data publicării:

PNL, sabotaj la adresa lui Ciucă sau PSD-iștii i-au lăsat în ofsaid pe liberali. Manevră cu risc total

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Politica
WhatsApp
INQUAM OCTAV GANEA - MARCEL CIOLACU ȘI NICOLAE CIUCĂ
INQUAM OCTAV GANEA - MARCEL CIOLACU ȘI NICOLAE CIUCĂ
Parlamentarii PNL Daniel Fenechiu şi Gabriel Andronache au depus, miercurea trecută, la Parlament, o propunere legislativă care prevede că preşedintele României poate candida, în ultimele trei luni ale mandatului, ca independent pe listele unui partid sau alianţe la alegerile parlamentare. 

Înainte ca social-democrații să decidă cum vor vota acest proiect de lege, PNL a hotărât să nu pună pe ordinea de zi de luni a Biroului Permanent al Senatului dezbaterea amendamentului prin care președintele Klaus Iohannis poate candida la alegerile parlamentare.

 

Nu vii cu o astfel de propunere până nu tatonezi cu partenerii. Dacă vrei să treci o astfel de lege, trebuie să ai acordul celorlalți. Nu mergi la televizor și spui că vii cu o propunere de lege

Aceasta este părerea jurnalistul Val Vâlcu.

Analiza propunerii legislative depuse de PNL, care permite președintelui României să candideze la alegerile parlamentare, scoate în evidență o realitate politică complicată.

Ipoteze: PNL a aruncat tema în spațiul public fără consultări cu partenerii de coaliție, lucru pe care îl faci fie din prostie, fie ca sabotaj, să-l tragi în jos pe Nicolae Ciucă pentru că o astfel de acțiune te lovește, în primul rând, pe tine. Sau social-democrații i-au lăsat pe liberali în ofsaid, după ce au discutat despre propunerea legislativă

4. Inquam Pho... (cat-a-costat-cartea-lui-nicolae-ciuca--presedintele-pnl-a-oferit-raspunsul_41910000.jpg)

O astfel de inițiativă nu poate apărea din senin; pentru a avea șanse de succes, era esențial să existe o consultare prealabilă cu partenerii de coaliție. Anunțurile publice, fără o pregătire temeinică, sunt adesea percepute ca fiind lipsite de responsabilitate.

2. INQUAM OCT... (id206224_inquam_photos_octav_ganea_42199000.jpg)

Există două scenarii posibile în această situație. Fie social-democrații (PSD) i-au lăsat pe liberali în ofsaid, fie PNL a decis să nu discute cu PSD înainte de a face această propunere în spațiul public. Dar este greu de crezut că PSD a aflat despre intenția PNL de a-l susține pe Klaus Iohannis ca senator doar din mass-media. 

Un alt aspect de luat în considerare este că PNL l-ar putea sabota chiar pe... Nicolae Ciucă, liderul care a adus discuția despre Klaus Iohannis senator, în sensul că nu a discutat cu PSD. Liberalii au ieșit în spațiul public cu această idee riscând să se umple de ridicol. Decizia de a aduce în discuție candidatura lui Iohannis fără a discuta cu PSD ridică întrebări despre coordonarea internă a PNL. Fie că este vorba despre o eroare strategică, fie despre un sabotaj bine gândit, PNL își asumă un risc considerabil. Lansarea unei astfel de idei fără o pregătire adecvată este echivalentă cu a sări fără parașută; o astfel de măsură necesită consens.

Consecințele pentru PNL sunt evidente. Această mișcare le arată vulnerabilitatea în Parlament și sugerează o lipsă de influență politică. Lberalii nu câștigă nimic din această propunere, în afară de reacții negative din partea electoratului. Nu se aleg nici măcar cu... Iohannis senator.

3. INQUAM OCT... (id223723_inquam_photos_octav_ganea_93546700.jpg)

Proiectul de lege care prevede posibilitatea ca şeful statului să candideze la alegerile legislative fără a renunţa la mandatul său nu este o prioritate nici pentru Guvern, nici pentru social-democraţi, a declarat, luni, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.

El a participat la şedinţa Biroului Permanent Naţional (BPN) al PSD, care a avut loc la sediul partidului din bulevardul Kiseleff.

„Această lege nu e o prioritate nici pentru mine, nici pentru Guvernul României şi nici pentru Partidul Social Democrat", a spus Ciolacu.

PSD şi PNL - a adăugat el - nu au discutat despre acest proiect de lege în aprilie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel