Churros, gogoși turnate cu aluat opărit. Rețeta spaniolă
Ai încercat până acum delicioasele gogoși churros? Dacă nu, ar fi momentul perfect. Iată cum se prepară...
Ingrediente
- 250 ml de apă
- 100 g de unt
- 1 lingură de zahăr
- un praf de sare
- 150 g de făină
- 3 ouă
- ulei pentru prăjit
Pentru decor:
- zahăr tos
- scorțișoară
Cum se prepară
Într-o cratiță, pune apa, untul, zahărul și sarea. Transferă cratița pe foc și lasă amestecul să ajungă la punctul de fierbere. Când amestecul începe să fiarbă, adaugă făina deodată și amestecă rapid cu o lingură de lemn până când aluatul se desprinde de pe marginile cratiței și formează o bilă.
Ia cratița de pe foc și lasă aluatul să se răcească ușor timp de câteva minute. După ce aluatul s-a răcit puțin, adaugă ouăle unul câte unul, amestecând bine după fiecare adăugare până când aluatul devine neted și elastic, scrie gustos.ro.
Pune aluatul într-un poș (sac de patiserie) cu un vârf stelat. Într-o tigaie adâncă, încălzește uleiul la foc mediu. Asigură-te că uleiul este suficient de încins, astfel încât churros-urile să se prăjească frumos și să devină crocante.
Poșează aluatul în uleiul încins, tăind bucăți de 10-15 cm cu o foarfecă sau cuțit, în funcție de lungimea dorită. Prăjește churros-urile până devin aurii, rotindu-le pentru a se prăji uniform. Apoi scoate-le și lasă-le să se scurgă pe prosoape de hârtie pentru a îndepărta excesul de ulei.
Amestecă zahărul cu scorțișoara într-un bol. Trece churros-urile fierbinți prin acest amestec, asigurându-te că sunt bine acoperite.
Churros-urile se servesc calde, alături de o ciocolată caldă groasă pentru înmuiat sau pot fi savurate pur și simplu.
BONUS: Gogoși la cuptor cu suc de mere și scorțișoară. Rețeta inedită de toamnă
Ingrediente
- 360 ml suc de mere
- 245 g făină
- 1 linguriță praf de copt
- 0,5 linguriță bicarbonat de sodiu
- 0,5 linguriță scorțișoară
- 0,5 linguriță cardamom
- 0,25 linguriță nucșoară
- un praf de sare
- 1 ou
- 50 g zahăr
- 50 g zahăr brun
- 40 g unt topit
- 120 ml lapte bătut
- 1 linguriță extract/esenta de vanilie
Topping
- 70 g unt
- 80 g zahăr
- 2 lingurițe scorțișoară
Cum se prepară
Preîncălzim cuptorul la 170°C. Pregătim o tavă specială pentru gogoși la cuptor sau o tavă de brioșe. Aleg un suc de mere natural, care să aibă o consistență mai groasă, scrie madelicii.ro.
Punem sucul într-o cratiță și lăsăm să fiarbă pe foc mediu timp de câteva minute, până când devine mai gros și cantitatea se reduce aproximativ la jumătate (aproximativ 200 ml). Opțional, poți pune la fiert și batoane de scorțișoară, alte condimente și felii de portocală. La final, lăsăm să se răcească la temperatura camerei.
Într-un bol, amestecăm făina cernută, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, condimentele și sarea. Lăsăm deoparte. Într-un bol încăpător, batem bine oul cu zahărul și zahărul brun până când obținem o compoziție spumoasă. Adăugăm untul topit (să fie călduț, nu fierbinte), aproximativ 200 ml de suc de mere, laptele bătut și vanilia, amestecând după fiecare. Adăugăm treptat amestecul cu făină în compoziția cu ingrediente umede, amestecând până se omogenizează.
Umplem pe jumătate fiecare cavitate din tavă cu aluatul format. Dacă ai o tavă de gogoși, îți va fi mai simplu să folosești un poș pentru a umple uniform cu compoziție. Dăm la cuptor pentru aproximativ 10 minute (verificăm cu scobitoarea). Forma mea de gogoși are 6 cavități, așa că am copt în tranșe, lăsând gogoșile să se răcească pe un grilaj.
Topim untul. Amestecăm zahărul cu scorțișoara. După ce gogoșile s-au răcit suficient cât să le putem manevra, ungem cu un penson fiecare gogoașă cu unt topit, apoi le tăvălim prin amestecul cu zahăr și scorțișoară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News