Salată de fasole Antalya. Rețeta turcească inedită
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Sursa foto: captura video YouTube Hungry Man Kitchen
Sursa foto: captura video YouTube Hungry Man Kitchen
Ai încercat vreodată salata de fasole Antalya? Dacă vrei să mai diversifici puțin preparatele pe care le consumi, ai putea să o încerci.

Ingrediente

- 350-400 g fasole albă fiartă
- 50 g iaurt grecesc
- 1 lingură pastă de susan (tahini)
- 2 linguri ulei de măsline
- 2 linguri suc de lămâie
- 1/4 linguriță chimion măcinat
- 3 ouă fierte
- sare, piper negru, chili

Ceapă roșie marinată

- 1 ceapă roșie mai mică
- 2 linguri suc de lămâie
- mărar și/sau mentă tocate
- sare

Cum se prepară

În robotul de bucătărie sau blenderul vertical, puneți 250 g fasole fiartă, iaurtul, tahini, uleiul de măsline, sucul de lămâie și puțină sare. Mixați până obțineți o pastă densă, dar cât mai fină, scrie e-retete.ro. Apoi, adăugați treptat câte o lingură de apă până obțineți o textură cremoasă care curge încet de pe lingură (am adăugat 4 linguri de apă). Potriviți de sare și suc de lămâie. Amestecați crema de fasole cu restul de fasole boabe (100-150 g).

Ceapa roșie se taie rondele fine și se presară cu puțină sare. Se lasă 5 minute. Adăugați sucul de lămâie și mai lăsați 10 minute. Adăugați verdețurile tocate.

Întindeți fasolea pe platoul de servire. Presărați ceapa roșie cu verdețuri deasupra. Așezați deasupra ouăle tăiate în 2 sau 4, cu gălbenușul în sus. Râșniți piper negru, presărați chili dacă doriți și picurați puțin ulei deasupra. Este bun imediat, la temperatura camerei, cu pâine proaspătă sau pita. Se poate păstra la frigider, acoperit cu folie.

Sau poate preferi o rețetă cu carne. Tot turcească! Și foarte cunoscută!

Adana Kebab

Ingrediente

Frigăruile din carne       

- 650 g carne de berbecuţ
- 1 ardei kapia
- 70 g ceapă salota
- 2 căţei de usturoi
- 1 linguriţă fulgi de ardei iute
- o legătură pătrunjel verde
- sare şi piper

Salată de roşii cu ceapă şi pătrunjel      

- 1 roşie
- 1 ceapă roşie
- 1 lingură de sumac
- 1 legătură pătrunjel proaspăt
- sare

Pentru servit

- ardei kapia roşu
- ardei iute verde
- roşii
- lipii 

Cum se prepară

Bucăţile de carne se trec prin maşina de tocat împreună cu ceapă, pătrunjelul, usturoiul şi ardeiul capia. Pătrunjelul, ceapa şi usturoiul se pot toca mărunt şi la cuţit. Compoziţia obţinută se pune într-un castron, se adăugă sare, piper, fulgi de ardei iute şi se amestecă până la încorporare.

Se mai adaugă 2-3 linguri de apă rece şi se amestecă din nou până ce compoziţia devine omogenă şi lipicioasă. Se acoperă castronul cu o folie de plastic şi se lasă la rece pentru 1-2 ore, potrivit bucataraselevesele.ro.

Tăiem ceapa peştişori, roşiile cuburi şi pătrunjelul tocat fin. Se amestecă toate într-un castron şi se condimentează cu sare şi sumac, eu am adăugat şi un strop de ulei. Se lasă la rece până sunt gata frigăruile de carne.

Pentru aceste frigărui avem nevoie de ţepuşe din lemn sau metal, de preferat mai late. Adana Kebaba se frig de obicei pe grătar cu jar, însă ies foarte bune şi pe un grătar de fontă sau electric. După ce ţepuşele au fost ţinute câteva minute în apă, se unesc două câte două şi cu ajutorul mâini umede se modelează carnea pe ele, dându-le o formă mai plată şi cu uşoare striaţii făcute cu degetul.

Se aşază frigăruile pe grătarul încins, alături de legumele stropite cu puţin ulei de măsline. Se frig cam 10 min pe ambele părţi până ce se rumenesc. Legumele sunt gata când sunt uşor moi şi s-au rumenit puţin.

Pe lipiile încălzite se pun frigăruile de carne, iar alături, salată de ceapă, ardeiul kapia, ardeiul iute şi jumătăţi de roşii coapte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel