Data publicării:
Ruladă cu dovleac. Rețeta cu iz de toamnă
Toamna se instalează ușor-ușor, la fel și pofta de ceva bun de sezon. Astăzi, îți propunem rețeta de ruladă cu dovleaac.
Ingrediente
Aluat
- 300 ml apă minerală
- 300 ml ulei
- un praf de sare
- făină cât cuprinde
Umplutură
- dovleac
- zahăr
- scorțișoară măcinată
Vezi și: Plăcintă de mere cu aluat turnat, ca-n Ardeal. Rețeta din moși strămoși
Cum se prepară
Se amestecă apa minerală cu uleiul și un praf de sare. Se adaugă făină până obții un aluat tare, bun de întins. Se lasă să se odihnească 10 minute. Dovleacul se curăță și se rade, potrivit bucataras.ro. Se amestecă cu zahăr, în funcție de cât de dulce dorește fiecare. Se adaugă un praf de scorțișoară.
Aluatul se taie în bucăți potrivit de mari, care se întind sub formă de pătrat. Se stoarce zeama lăsată de dovleac și se repartizează pe toată suprafața foii. Se rulează sub formă de sul.
Se pune rulada într-o formă tapetată cu hârtie de copt și se coace la foc moderat până capătă o culoare ușor aurie. Se pudrează cu zahăr pudră și se lasă la răcit.
BONUS: Plăcintă cu mere
Ingrediente pentru aluat:
- 2 1/2 căni (300 g) făină albă
- 1 linguriță sare
- 1 cană (225 g) unt rece, tăiat cubulețe
- 1/4 până la 1/2 cană (60-120 ml) apă rece
Ingrediente pentru umplutură:
- 8 mere medii, decojite, curățate de sâmburi și tăiate felii subțiri
- 3/4 cană (150 g) zahăr
- 2 linguri făină
- 1 linguriță scorțișoară măcinată
- 1/4 linguriță nucșoară măcinată
- 1 lingură suc de lămâie
- 1 lingură unt
Vezi și: Prăjitură cu caise și iaurt. Ușoară și răcoritoare! E musai să o savurezi direct de la frigider
Cum se prepară
Într-un bol mare, amestecați făina și sarea. Adăugați untul rece și folosiți un tăietor de aluat sau două cuțite pentru a tăia untul în făină până când amestecul seamănă cu pesmetul gros. Adăugați treptat apa rece, câte o lingură odată, amestecând până când aluatul începe să se formeze. Nu frământați prea mult. Împărțiți aluatul în două bile, aplatizați-le ușor și înveliți-le în folie de plastic. Refrigerați cel puțin 1 oră.
Într-un alt bol, combinați feliile de mere, zahărul, făina, scorțișoara, nucșoara și sucul de lămâie. Amestecați bine pentru a acoperi uniform merele cu amestecul de condimente și zahăr.
Preîncălziți cuptorul la 220°C (425°F). Pe o suprafață ușor înfăinată, întindeți una dintre bilele de aluat într-un cerc suficient de mare pentru a acoperi baza și marginile unei tăvi de plăcintă de 9 23 cm.
Așezați aluatul în tavă. Turnați umplutura de mere în crustă și presărați bucățelele de unt deasupra. Întindeți cealaltă bilă de aluat și acoperiți plăcinta. Tăiați excesul de aluat și ciupiți marginile pentru a sigila plăcinta. Faceți câteva tăieturi mici în partea de sus a aluatului pentru a permite aburului să iasă. Coaceți plăcinta în cuptorul preîncălzit timp de 45-50 de minute, sau până când crusta este aurie și umplutura fierbe.
Lăsați plăcinta să se răcească cel puțin 2 ore înainte de a o tăia, pentru a permite umpluturii să se stabilizeze. Serviți plăcinta caldă sau la temperatura camerei, eventual cu o lingură de înghețată de vanilie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News