De ce bărbații peste 50 de ani sunt mai afectați de COVID-19 decât femeile. Explicația specialiștilor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Bărbaţii peste 50 de ani sunt mai predispuşi la infectarea cu COVID-19, spune un studiu recent, care arată şi de ce femeile din aceeaşi categorie de vârstă sunt ceva mai ferite. 

Potrivit unui studiu realizat recent în Marea Britanie şi citat de BBC.com, unii oameni sunt mai predispuşi la infectarea cu COVID-19 şi la complicaţii apărute în urma bolii. Aici sunt incluse persoanele peste 70 de ani, indiferent de istoricul medical, dar şi persoanele de orice vârstă cu boli de inimă sau alte boli. 

Însă COVID-19 pare să îi afecteze mai mult pe bărbaţii de peste 50 de ani. De altfel, potrivit studiului citat de BBC, cei mai mulţi pacienţi de la terapie intensivă sunt bărbaţi şi au aproape 60 de ani. Aproape toţi suferă, însă, şi de alte afecţiuni. 

Din cele 647 de decese înregistrate în Marea Britanie până pe 27 martie, 44 aveau între 45-65 de ani. Iar în acest segment de vârstă, bărbaţii sunt mai afectaţi decât femeile. Acest lucru este confirmat şi de statisticile din China, deşi experţii spun că diferenţa ar putea fi făcută de factori precum fumatul, consumul de alcool sau stresul. 

"Nu sunt convins că există o metodă pentru a explica de ce bărbaţii sunt mai afectaţi de această boală. Dar există posibilitatea ca statisticile să fie influenţate de alţi factori. Spre exemplu, bărbaţii sunt mai predispuşi la boli cardiace, diabet, boli de plămâni", a explicat profesorul Ian Hall, specialist în Medicină Moleculară. 

Avantajul MAJOR al femeilor 

"Devine din ce în ce mai clar că sunt diferenţe substanţiale între sistemul imunitar al unui bărbat şi cel al unei femei. Răspunsul imunitar din toată viaţa la vaccinuri şi infecţii este mai agresiv şi mai eficient la femei decât la bărbaţi. Asta s-ar putea datora faptului că femeile au două seturi de cromozomi X, comparativ cu un singur cromozon X şi unul Y al bărbaţilor. Cromozomul X este locul unde se află cele mai multe gene imunitare", a explicat imunologul Philip Goulder, de la Universitatea Oxford.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel