COVID-19, o nouă descoperire. Așa va putea fi eradicat de pe toate suprafețele
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto ilustrativ: AGERPRES
Foto ilustrativ: AGERPRES
Au fost descoperite noi informații privind eradicarea coronavirusului de pe suprafețele sensibile. Iată ce spun acestea.

Printre numeroasele probleme privitoare la răspândirea noului coronavirus se numără și capacitatea COVID-19 de a supraviețui pe suprafețe pentru perioade mai lungi. În timp ce putem șterge în mod eficient materialele dure sau le putem steriliza cu alcool, acest lucru nu se poate întâmpla și pe alte suprafețe, precum cartonul. Chiar și în atmosferă, coronavirusul poate supraviețui până la câteva ore. Pe carton poate supraviețui până la 24 de ore, iar pe plastic până la trei zile după ce a fost contaminat.

O nouă descoperire

În prezent, o echipă condusă de inginerul Zhitong Chen de la Universitatea din California, din Los Angeles, ar fi găsit o soluție. Aceștia au demonstrat că plasma rece are capacitatea de a distruge virusul pe o gamă largă de suprafețe, fără a deteriora materialul. „Tot ceea ce folosim vine din aer”, explică inginerul aerospațial Richard Wirz. „Aerul și electricitatea, un tratament foarte sănătos, fără efecte secundare.”

Plasma, cea mai puțin cunoscută dintre cele patru stări principale ale materiei, apare în mod natural în atmosfera noastră superioară. Se formează atunci când electronii se separă de atomii lor și împreună creează o mixtură de particule încărcate care sunt instabile și mai reactive decât în ​​starea lor echivalentă de gaz. S-a demonstrat că plasma rece funcționează împotriva bacteriilor rezistente la medicamente. 

Chen, Wirz și colegii lor au proiectat și tipărit 3D un dispozitiv cu jet de plasmă atmosferic alimentat cu gaz argon, un element inert și stabil, care este unul dintre cele mai abundente gaze din aer. Dispozitivul trimite electroni cu viteză rapidă prin aer, eliminând atomii de gaz ai electronilor externi în timp ce se ciocnesc și necesită doar 12 W de putere continuă pentru a funcționa.

Echipa a dirijat un flux de particule reactive aproape de temperatura camerei pe suprafețe contaminate, expunându-le la un curent electric, atomi, molecule ionizate și radiații UV.

Efectele plasemei, testate pe șase suprafețe diferite

Au testat efectul plasmei pe șase suprafețe, inclusiv carton, piele, plastic și metal și au constatat că pe fiecare dintre acestea, majoritatea particulelor de virus au fost inactivate după doar 30 de secunde. Trei minute de contact cu plasma au distrus virusul complet. „Aceste rezultate sugerează, de asemenea, că plasma rece ar trebui investigată pentru inactivarea COVID-19 transmis de aerosoli”, au mai precizat cercetătorii în raportul studiului, informează ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel