”Pacientul zero” al pandemiei, altul decât cel care se credea până acum
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Confuzie cu originea SARS-CoV-2. O vânzătoare de la piața din Wuhan ar fi fost pacientul zero  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Confuzie cu originea SARS-CoV-2. O vânzătoare de la piața din Wuhan ar fi fost pacientul zero / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Un studiu din revista Science susține că pacientul zero a fost o femeie care lucra la piața din Wuhan.

Primul caz cunoscut de Covid-19 a fost la o vânzătoare din piața din orașul chinez Wuhan, nu la un contabil care părea să nu aibă nicio legătură cu piața, dar al cărui caz a contribuit la speculații că virusul s-ar fi putut scurge dintr-un laborator, potrivit unui studiu american. Originea virusului care provoacă Covid-19 rămâne un mister și o sursă majoră de tensiune între China și Statele Unite.

Un studiu comun al Chinei și al Organizației Mondiale a Sănătății, efectuat anul acesta, aproape a exclus teoria conform căreia Covid-19 ar fi avut originea într-un laborator, spunând că ipoteza cea mai probabilă a fost că a evoluat și infectat oamenii în mod natural, probabil prin comerțul cu animale sălbatice.

O echipă de experți condusă de OMS a petrecut patru săptămâni în jurul orașului Wuhan, alături de oameni de știință chinezi, și a declarat într-un raport comun din martie că virusul Sars-CoV-2 a fost probabil transmis de la lilieci la oameni printr-un alt animal, dar că sunt necesare cercetări suplimentare.

Contabilul, despre care se credea că este prima persoană cu Covid-19, a raportat că primele sale simptome au apărut pe 16 decembrie, cu câteva zile mai târziu decât se știa inițial, a declarat Michael Worobey, șeful departamentului de ecologie și biologie evolutivă la Universitatea din Arizona, în studiul publicat joi în revista Science. Confuzia a fost determinată de faptul că respectivul a avut niște probleme medicale dentare pe data de 8 decembrie, însă fără a avea legătură cu SARS-CoV-2.

11 decembrie, prima persoană infectată

„Debutul simptomelor lui a venit după mai multe cazuri la vânzători din Piața Huanan, făcând dintr-o femeie vânzătoare de fructe de mare de acolo cel mai timpuriu caz cunoscut, cu debutul bolii în 11 decembrie”, se arată în studiu.

Majoritatea cazurilor simptomatice timpurii au fost legate de piață, în special de partea de vest a acesteia.

Profesorul Worobey a fost unul dintre cei aproximativ 15 experți care, la jumătatea lunii mai, au publicat un articol în Science în care cereau o analiză serioasă a tezei conform căreia virusul s-a scurs dintr-un laborator din Wuhan. În acest ultim articol, el a susținut că cercetările sale privind originea focarului „oferă dovezi puternice ale originii pandemiei în piața de animale”.

Peter Daszak, un expert în boli care a făcut parte din echipa de investigație a OMS, a spus că a fost convins de analiza profesorului Worobey.

„Acea dată de 8 decembrie a fost o greșeală”, a spus el pentru Times.

OMS a propus luna trecută ca un nou grup de experți să investigheze sursa coronavirusului, scrie TheGuardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel