Data publicării:

Conducta gazelor azere blocată de creditorii internaționali

Autor: Căloiu Oana | Categorie: Economie
WhatsApp
gaze.conducte
gaze.conducte

Alegeri prezidentiale 2024

Grecia a scos la licitație compania de gaze DEPA, pentru care s-au anunțat deja rușii de la Gazprom și Sintez.

Guvernul de la Atena a reușit în 2012 să treacă prin Parlament un articol controversat din legea privind privatizările cerute de creditorii internaționali în cadrul programului de sprijin acordat Greciei. Articolul elimina obligația Guvernului de a deține o participație minimă la o serie de foste companii de stat, dând puteri sporite pentru a privatiza. În acest sens, Grecia a pus pe lista de vânzări compania de gaze naturale DEPA. Grupul rus Sintez a depus o oferta de 1,9 miliarde de euro pentru achiziționarea companiei elene. Sintez concurează în această preluare cu gigatul rus Gazprom, compania publică SOCAR din Azerbaidjan și cu încă două grupuri locale.

Directorul companiei Sintez, Andrei Korolev, declarase anterior că va oferi între unu și două miliarde de euro pentru 65% dintre acțiunile companiei publice elene de gaze. Gazprom a ridicat ștacheta și a propus, ca o primă sumă, circa 1,9 miliarde de euro pentru pachetul de control al DEPA.

Cel mai probabil, licitația va fi câștigată de Gazprom, ca parte în proiectul de gazoduct South Stream. Potrivit Bloomberg, la momentul semnării de către Bulgaria a acordului de joint-venture la South Stream, conducta ar fi trebuit să urmeze traseul Bulgaria - Serbia - Ungaria - Slovenia și nordul Italiei, cu potențiale ramificații în Grecia, Croația, Muntenegru și Macedonia.

Pe de altă parte, Gazprom deja furnizează elenilor aproximativ 80% din gazele utilizate la nivel de țară, iar alegerea privatizării cu Gazprom poate aduce în discuție ieftiniri ale gazelor livrate de ruși.

În timp ce companiile rusești încearcă să-și extindă portofoliile în sectorul energetic, Grecia derulează un program de restructurari în cadrul acordului convenit cu creditorii internaționali, care include privatizarea mai multor companii de stat. Rusia și China s-au aratăt interesate de privatizările grecești, fapt ce a stârnit panică la Washington. La sfârșitul lunii ianuarie, ziarul elen financiar Imerisia scria "Washingtonul a transmis guvernului elen că alegerea investitorului pentru DEPA nu ar trebui să transforme această țară într-un "ostatic" energetic, arătând astfel în mod clar în direcția Gazprom, care acoperă deja mai mult de 80% din nevoile pieței grecești în sectorul gazelor".

De menționat că în octombrie 2011, Azerbaidjanul și Turcia au semnat un acord de realizare a unui nou gazoduct, denumit TANAP, ca varianta Nabucco pe teritoriul Turciei. Ca o continuare a TANAP, în februarie 2012, consorțiul Shah Deniz din Azerbaidjan a anunțat proiectul TAP, ca fiind conducta care va transporta gazele naturale ajunse în Grecia spre Europa. Dacă elenii vor ceda și DEPA Gazprom-ului, azerii se vor afilia South Stream, pentru că fără permisiunea Greciei de tranzitare, proiectul TAP se blochează.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel