Cod roșu și portocaliu de caniculă în weekend în aproape toată țara. De luni, până la 41 de grade în București
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Frige țara! ANM a emis noi avertizări meteo de temperaturi extreme. Nu scăpăm de caniculă nici în acest weekend.

Până pe 17 iulie ne topim! ANM a emis COD PORTOCALIU valabil în intervalul 13, 14 iulie. Vom avea parte de un val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat, Printre zonele cele mai afectate se numără Maramureș, Transilvania, Dobrogea și zona Carpaților Orientali În Maramureș, Transilvania, Dobrogea și în zona Carpaților Orientali, valul de căldură va persista și se va intensifica. Va fi caniculă, temperaturile maxime vor fi de 35...40 de grade, iar pe litoral de 32...35 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

Unde devine insuportabil

Va fi COD ROȘU în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova, unde valul de căldură va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 41 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

Pentru zilele de 15 și 16 iulie s-a emis COD PORTOCALIU. În Maramureș și în cea mai mare parte a Transilvaniei, valul de căldură va persista și se va intensifica. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 35...40 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

Pentru Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea și sud-vestul Transilvaniei, în același interval de timp (15-16 iulie) s-a emis COD ROȘU. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33...36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.
Notă: Valul de căldură va persista în toată țara și în zilele următoare.

Săptămână fierbinte în Capitală

Bucureștenii au și ei de îndurat în aceste zile. Capitala "va frige" la propriu în următoarele zile. Valul de căldură va fi intens și disconfortul termic deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă va fi de 39...40 de grade, iar cea minimă, specifică nopții tropicale, va fi de 21...23 de grade. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat.

Începând de duminică dimineață, 14 iulie, și până luni la ora 09:00 se vor menține valul de căldură intens și disconfortul termic deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 40 de grade, iar cea minimă va fi de 22...23 de grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat.

Valul intens de căldură va persista până marți, 16 iulie, inclusiv. Temperatura maximă se va situa în jurul a 41 de grade, iar cea minimă va fi de 20...22 de grade. Disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat, cu indice temperatură-umezeală (ITU) peste pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, mai mult senin dimineața și noaptea, iar vântul va sufla slab până la moderat.

Nu scăpăm de caniculă nici la mijlocul săptămânii. Temperatura maximă se va situa în jurul a 41 de grade, iar cea minimă va fi de 20...22 de grade. ANM atenționează că disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat, cu indice temperatură-umezeală (ITU) peste pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, mai mult senin dimineața și noaptea, iar vântul va sufla slab până la moderat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel