Vremea la mare, în septembrie 2024. Florinela Georgescu (ANM) a vorbit despre cicloni atipici care au început să afecteze litoralul românesc / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
În Marea Neagră au început să se formeze niște mici cicloni similari celor din mările tropicale. Despre acest lucru a vorbit Florinela Georgescu, directorul executiv al ANM.

Florinela Georgescu, directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a spus care va fi starea vremii în perioada următoare pe litoral, prin prisma ploilor din ultimele zile.

„De 2 zile, plouă la Constanța, după un sezon excelent din punct de vedere turistic, fără caniculă“, a zis Val Vâlcu.

„Din punct de vedere al turismului, nu trebuie ca aceste ploi să ne descurajeze pentru că vremea începe să se amelioreze, chiar dacă săptămâna viitoare vor mai fi episoade cu averse în Dobrogea, inclusiv în zona litorală“, a zis Florinela Georgescu.

CITEȘTE ȘI               -                EXCLUSIV  Vine toamna, dar nu prea. Florinela Georgescu (ANM), prognoza pentru săptămâna viitoare: Un nou val de aer tropical din Africa / video

Ea a precizat că zona litoralului a fost influențată de un fenomen care se formează de obicei în mările tropicale și care aduce cantități însemnate de precipitații, bine localizate.

„Ceea ce am traversat acum este un fenomen interesant, deoarece aceste ploi se datorează unui ciclon care s-a dezvoltat deasupra Mării Negre, pe care îl așteptam și era sugerat de modelele cu care facem prognoza încă de acum 4-5 zile. Traiectoria acestuia era mi puțin clară, în ce măsură ne va afecta și cât de mult va reuși să intre deasupra zonei litorale și Dobrogei. Dezvoltarea sa a fost favorizată de temperatura crescută a apei mării în această perioadă din an și de o pătrundere mai rece în straturile mai înalte.

Interesant că în straturile cele mai joase, aproape de apa mării, acest ciclonaș a avut și acele caracteristici pe care le mai întâlnim și deasupra Mării Mediterane toamna, de ciclonaș care să semene cu ceea ce se întâmplă în mările tropicale. Astfel de fenomene sunt caracterizate mai degrabă de ploaie torențială, care să adune cantități mari și să aibă structura aceea de ploaie uniformă. A plouat localizat și mult. În zona Mangaliei s-a acumulat cantitatea cea mai mare de apă.

Este posibil ca acest eveniment să se repete pe la jumătatea săptămânii viitoare. Cam toată săptămâna pe litoral am putea avea o vreme mai degrabă instabilă, dar dincolo de aceste episoade, weekend-ul viitor avem semnalul unei vremi din nou bune, prielnice pentru plajă “, a zis Florinela Georgescu.

„Va fi o toamnă caldă?“, a insistat Val Vâlcu.

„Pentru luna septembrie, semnalul este al unei luni cu temperaturi peste medie și eu sper din suflet să nu se întâmple și anul acesta ceea ce s-a întâmplat în ceilalți ani, cu vară prelungită în septembrie, dar sezonul la mare să se încheie înainte de a se încheia vremea bună de plajă“, a conchis Florinela Georgescu.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel