Data actualizării:
Data publicării:

Cod Roșu de inundații: Zona afectată. Risc ridicat și în altă regiune

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Vremea
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare Cod roșu de inundații.

Alegeri prezidentiale 2024

UPDATE: Două autoturisme au rămas blocate, vineri, pe un drum naţional din localitatea Babadag, din județul Tulcea, după ce un curs de apă a ieşit din matcă în urma ploii torenţiale.

"În urmă cu scurt timp, Administraţia Naţională de meteorologie ai emis o avertizare de tip nowcasting valabilă până la ora 12,00 pentru localităţile Babadag, Sarichioi, Baia, Topolog, Valea Nucarilor, Murighiol, Mihail Kogălniceanu, Casimcea, Slava Cercheză, Mahmudia, Mihai Bravu, Stejaru, Ciucurova, Beştepe, Beidaud, unde se aşteaptă fenomene meteo severe manifestate prin averse torenţiale care vor acumula 25...40 l/mp, frecvente descărcări electrice. Până în acest moment, am fost solicitaţi pentru a interveni în localitatea Babadag unde, pe drumul naţional, un curs de apă a ieşit din matcă şi a surprins două autoturisme care nu mai puteau înainta", informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea.

Un echipaj din cadrul Staţiei de Pompieri Babadag a intervenit pentru a ajuta conducătorii autoturismelor să scoată maşinile din zona inundată.

ISU a emis pentru localităţile vizate de avertizarea meteorologilor un mesaj RO-ALERT.

____________________________________________________

 

Cod roșu de inundații în județul Constanța

"Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele 24 de ore, a celor prognozate şi propagării, specialiștii I.N.H.G.A. au instituit Codul Roșu începând de astăzi, de la ora 7:15, până la ora 12:00.

Acesta va afecta râurile din zona de sud - est a județului Constanța, situate la sud față de Canalul Dunăre-Marea Neagră, unde sunt posibile depășiri ale cotelor de pericol.

În acest interval se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri.

Recomandăm populației respectarea măsurilor dispuse de autoritățile de la nivel național, județean sau local cu responsabilități ȋn gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații", transmite INHGA.

De asemenea, astăzi, ANM a transmis un Cod Galben de averse torențiale, importante cantitativ pentru zona litorală a județelor Constanța și Tulcea. Avertizarea este valabilă până mâine, 31 august, ora 03:00.

În zona litorală a județelor Constanța și Tulcea vor fi averse torențiale  și descărcări electrice, iar în intervale scurte de timp sau prin  acumulare cantitățile de apă vor fi de 25...30 l/mp și izolat de peste 40...50 l/mp.

Risc de inundații majore și pe râurile din Dobrogea

"Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, hidrologii I.N.H.G.A. au actualizat Codul Roșu, care este valabil începând de astăzi, 30 august, ora 11:00, până mâine, la ora 12:00, pe râurile din judeţul Constanţa.

De asemenea, este în vigoare Codul Portocaliu, începând de astăzi, ora 11:00, până sâmbătă, la ora 16:00, pe râurile din Dobrogea, în judeţele Tulcea și Constanţa.
Avertizarea Hidrologică Cod Roșu vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din estul judeţului Constanţa.

Recomandăm populației respectarea măsurilor dispuse de autoritățile de la nivel național, județean sau local cu responsabilități ȋn gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații", transmite INHGA.

Tot astăzi, ANM a transmis un Cod Galben de instabilitatea atmosferică și cantități însemnate de apă pentru zona Dobrogei, până mâine, 31 august, ora 10:00.

În intervalul menționat, în Dobrogea, vor fi averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului cu viteze în general de 50...55 km/h. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15...25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp.

Fenomene asociate instabilității atmosferice (averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului) vor fi după-amiaza și seara, local și în centrul, sudul teritoriului, precum și la munte.

Cum va fi vremea până luni, 2 septembrie>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel