Cod Galben de vijelii și grindină, după temperaturile fierbinți: zonele vizate. Roxana Bojariu, climatolog: Lucrurile sunt legate între ele 
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
FOTO: Freepik @Mateus Andre
FOTO: Freepik @Mateus Andre
Climatologul Roxana Bojariu a explicat de ce apar fenomene meteo extreme după o perioadă cu temperaturi caniculare.

ANM a emis și pentru astăzi un Cod Galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Astfel, meteorologii anunță că în intervalul 17 iulie, ora 12:00 – 18 iulie, ora 02:00, în zona de munte, în Banat, Crișana, Maramureș și jumătatea de nord a Moldovei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (rafale în general de 55...70 km/h), grindină, descărcări electrice și averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 40...50 l/mp.

Totul se întâmplă în contextul în care România se află de mai multe zile la rând sub o cupolă de foc, temperaturile înregistrate fiind extrem de ridicate. De altfel, încă avem în vigoare un Cod Roșu, dar și un Cod Portocaliu de caniculă. În acest context, Roxana Bojariu, climatolog, a explicat de ce de obicei după mai multe zile cu temperaturi fierbinți vin furtuni devastatoare.

VEZI ȘI: România se topește. Elena Mateescu (ANM), avertisment despre vârful caniculei extreme

Roxana Bojariu: Lucrurile sunt legate între ele 

"Din păcate, aceasta este imaginea verii. Și în următoarele luni chiar ne putem aștepta la același tablou cu călduri foarte intense, urmate de instabilități foarte puternice. Lucrurile sunt legate între ele pentru că toate sistemele de vreme sunt alimentate pe fondul încălzirii globale, de o cantitate sporită de căldură, dar și de vapori de apă, vapori de apă care se evaporă de la suprafețele mult mai calde ale mărilor și oceanelor.

În Marea Neagră, spre exemplu, avem temperaturi chiar și cu 6 grade peste normalul perioadei și locului, e extraordinar de mult. Cu peste 5 grade în zona Mării Adriatice spre exemplu, dar cu 3-4 grade în Mediterană. Atlanticul de nord și el are zone cu temperaturi foarte ridicate. Nu doar atmosfera se încălzește, ci și oceanul, și atunci lucrurile capătă aceste aspecte, cu vaporii de apă care sunt aduși de instabilități, dar și cu cantitatea de căldură sporită care există, avem pe de o parte valurile de căldură, dar și instabilitățile mult mai puternice", a explicat climatologul Roxana Bojariu în cadrul unei intervenții la Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel