Chinezii renunță la jobul de la birou din cauza programului „996”. Povestea unei tinere care prestează astăzi servicii de curățenie
Tot mai mulți chinezi își dau la schimb locul de muncă de la birou pe meserii din spectrul gulerelor albastre.
Leon Li, o tânără de 27 de ani din Wuhan, a avut un rol discret, dar indispensabil, la unul dintre cei mai mari giganți tehnologici din China. Potrivit CNN, ea lucra nonstop ca funcționar administrativ pentru a programa întâlniri, a pregăti documente și a oferi șefilor săi toată susținerea de care aveau nevoie.
În februarie a părăsit compania, renunțând la o carieră stabilă și un salariu confortabil pentru ceva mai puțin stresant — face curat în casele oamenilor.
„În fiecare dimineață când îmi suna alarma îmi vedeam în fața ochilor doar viitorul sumbru”, a spus ea despre fostul loc de muncă de birou.
Firmele mari, din ce în ce mai puțin atractive
Mulți dintre chinezii care au renunțat la munca de birou obișnuiau să lucreze pentru unele dintre cele mai mari companii din țară. Însă aceste firme își pierd încet-încet atractivitatea pe măsură ce economia Chinei se confruntă cu dificultăți, inclusiv o criză imobiliară, scăderea investițiilor străine și diminuarea consumului.
Orele lungi și resursele în scădere i-au determinat pe angajați, cum este Li, să se întrebe dacă merită să-și sacrifice timpul și sănătatea pentru un salariu mai mare.
„Sentimentul că ești în ascensiune este unul relativ plăcut”, a transmis Li, adăugând că visează să-și deschidă propria afacere de grooming pentru animale în urma studiilor pe care le urmează în această direcție. „Acesta este planul meu pe termen lung”, a adăugat tânăra.
„Îmi place să fac curățenie”
„Îmi place să fac curățenie. În timp ce standardul de viață crește în toată țara, cererea pentru servicii de acest gen este tot mai mare într-o piață tot mai importantă. Cea mai mare schimbare este că nu mai simt amețeală la nivelul capului. Simt tot mai puțină presiune psihică. Sunt plină de energie în fiecare zi”, a completat chinezoaica.
Economia Chinei a crescut cu 4,7% în al doilea trimestru din 2024 comparativ cu anul anterior, ratând așteptările economiștilor și marcând cea mai slabă creștere de la primul trimestru al anului trecut, conform celor mai recente date de la Biroul Național de Statistică (NBS) publicate recent.
Ce este cultura de muncă „996”
Cultura de muncă notorie a Chinei denumită „996” – practica de a lucra de la 9 dimineața la 9 seara, șase zile pe săptămână, care este comună în rândul companiilor de tehnologie, startupurilor și altor afaceri private din țară – a fost un factor de împingere pentru mulți angajați care au decis să renunțe.
Tendința de a trece de la joburi profesionale la cele manuale vine pe fondul creșterii cererii pentru muncitori, potrivit platformei de recrutare chineze Zhaopin.
În cel mai recent sondaj publicat în iunie, platforma a constatat că cererea pentru joburi de acest gen– cum ar fi lucrătorii în livrări de mâncare, șoferii de camioane, chelnerii și tehnicienii – a crescut de 3,8 ori în primul trimestru al anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2019.
Cererea pentru lucrătorii în livrări a crescut cel mai rapid, cu 800%, după trei ani de lockdown-uri legate de Covid, care au dat naștere unei culturi de comenzi la pachet.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News