Urmărește emisiunea live
Răsturnare de situație. Certificatul verde la locul de muncă, RESPINS în Senat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Senatorii au votat obligativitatea certificatului verde la locul de muncă. 

UPDATE: Senatul a respins obligativitatea certificatului verde la locul de muncă.

După centralizarea votului telefonic și al celui din sala Senatului, proiectul a fost respins cu 67 de voturi ”pentru” și 60 de voturi ”împotrivă”. Pentru adoptare, fiind vorba de o lege organică, erau necesare 69 de voturi ”pentru”, astfel că proiectul este respins. PSD și AUR au votat împotriva proiectului de lege, scrie alba24.ro

Dacă proiectul va fi adoptat de Camera Deputaților, certificatul COVID va fi cerut pentru angajații de la stat, dar și pentru cei din mediul privat.

_____________________________________________________________________________________________

Legea a fost adoptată cu 48 de voturi „pentru” și 46 „împotrivă”, fără abțineri. Legea urmează să ajungă în procedură de urgență la Camera Deputaților, care este cameră decizională.

Aceasta introduce obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, atât la stat, cât şi la privat, scrie Mediafax.

Ce spune Raed Arafat 

Bugetarii din România ar putea fi obligați să dețină Certificat verde dacă vor să mai meargă la muncă. Raed Arafat a anunțat că măsura este în dezbatere în Parlament și s-ar putea aplica anumitor categorii de personal.

În ceea ce îi privește pe angajații din mediul privat, Raed Arafat este de părere că acesta va copia regulile impuse în sectorul public. 

„La angajaţi nu se aplică aceste reguli (măsurile luate recent privind accesul în baza certificatului verde, la unele activităţi – n.r.) pentru că aici trebuie lege şi legea se dezbate în Parlament. Am auzit că sunt amendamente, se lucrează, dar intenţia este fie te vaccinezi, fie te testezi periodic. Dacă trece legea în forma pe care o cunosc, ești testat pe banii tăi, trecut prin boală sau vaccinat. Legea privind certificatul verde este depusă pentru anumite categorii de personal, acum înţeleg că sunt propuneri de extindere la mai mult, încă nu ştiu discuţiile din Parlament. Nu am fost să aud ce se discută acolo, dar aşteptăm să vedem forma finală. Pe sectorul privat normal că nimeni nu o să oblige sectorul privat să testeze angajaţii, dar sectorul privat probabil că va face acelaşi lucru ca sectorul public. (…) Este în final, o alegere. Nu este ca în unele ţări unde vaccinul este obligatoriu (…). Nu există testare acolo, există vaccinare sau nu mai lucrezi. România merge pe o soluţie, cel puţin cum e depusă legea, din ce ştiu, este vaccin sau, în final, testare”, a declarat Raed Arafat la TVR.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat pe data de 22 octombrie o hotărâre prin care propune ca angajații la stat și cei din clădiri de birouri private să poată avea acces la job doar cu Certificatul verde, mai precis dacă fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării.

”Se propune reglementarea accesului angajaților în toate sediile instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatorii economici cu capital public, precum și în clădiri de birouri private în care își desfășoară activitatea cel puțin 50 de persoane simultan, prin limitarea acestuia doar la persoanele care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel