Cel mai bun aliment pentru inima ta. Combină-l în felul acesta și poți evita riscurile pentru boli cardiovasculare
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Pxhere
Foto: Pxhere
Indiferent dacă preferați să pregătiți un castron fierbinte cu fulgi de ovăz dimineața sau să gătiți ovăz peste noapte, un lucru este sigur: fulgii de ovăz sunt unul dintre cele mai sănătoase alimente pe care le puteți mânca la micul dejun.

De la reducerea inflamației și gestionarea zahărului din sânge până la îmbunătățirea sănătății intestinale și susținerea controlului greutății, acest superaliment bogat în fibre și vitamine se mândrește cu o multitudine de beneficii pentru sănătate. Și unul dintre cele mai importante  este capacitatea sa de a contribui la reducerea riscului de boli de inimă.

Nu este un secret pentru nimeni că colesterolul ridicat poate crește riscul de boli de inimă. Acolo își fac magia fulgii de ovăz.

Ovăzul are o fibră solubilă numită beta-glucan, care s-a dovedit că scade atât nivelul colesterolului total, cât și cel LDL (" colesterolul rău"). 

De fapt, conform unui studiu publicat în Nutrients, participanții care au consumat trei grame de beta-glucan pe zi timp de opt săptămâni și-au redus colesterolul LDL cu 15% și și-au scăzut colesterolul total cu aproape 9%.

În timp ce fibra solubilă reduce absorbția colesterolului LDL și ajută la eliminarea acestuia din organism, ovăzul poate preveni, de asemenea, oxidarea colesterolului LDL. 

Ce puteți adăuga peste fulgii de ovăz?

Acest proces are loc atunci când colesterolul LDL interacționează cu radicalii liberi, care pot provoca inflamarea arterelor, deteriorarea țesuturilor și un risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral.

În plus, ovăzul este plin de vitamine și minerale sănătoase pentru inimă, cum ar fi vitamina E, cuprul, magneziul și potasiul. Ca un bonus suplimentar, sunt, de asemenea, singura sursă de hrană care conține avenantramide - un grup de antioxidanți care pot proteja împotriva bolilor de inimă.

Cu toate acestea, consumul de fulgi de ovăz gol nu va face prea mult bine. Având în vedere că fulgii de ovăz au un conținut scăzut de calorii și grăsimi, consumul fără topping vă va lăsa probabil să vă simțiți nesatisfăcuți.

Puteți lua în considerare adăugarea de fructe proaspete, nuci, semințe, unt de nuci, condimente sau chiar un ou. Acest lucru nu numai că va spori aroma ovăzului, dar vă va oferi și o explozie de nutriție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel