Cât de ușor poți să mori la volan. Titi Aur: Tot ne corectează Mircea Badea / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Captură DC Media Group și Antena 3 CNN
Foto: Captură DC Media Group și Antena 3 CNN
Titi Aur a vorbit despre leziunile pe care le pot suferi șoferii la viteze mai mari de 67 de kilometri pe oră.

Expertul în conducere defensivă Titi Aur și jurnalistul Florin Răvdan au vorbit, în cadrul emisiunii DC Conducem, la DC News, despre leziunile pe care le pot suferi șoferii atunci când se opresc într-un punct fix la viteze mai mari de 67 de kilometri pe oră.

„Legat de accident și ce se întâmplă cu corpul într-un accident la viteză de peste 60 de kilometri la oră, mi-a scris cineva că nu crede că în momentul în care depășești viteza asta și te oprești în ceva pățești lucruri grave, pentru că el a avut accident de genul ăsta, a intrat în altă mașină din spate și nu a pățit nimic fizic“, a spus Florin Răvdan.

CITEȘTE ȘI         -        EXCLUSIV  Ce faci dacă te oprește poliția și vrea să îți pună drugtest. Titi Aur: Avem o mare problemă! / Sfat important pentru șoferi / video

„Avem discuția asta în toate zilele la cursurile de conducere defensivă. Trebuie să înțelegem că noi vorbim de impactul la viteza de când mașina se oprește fix în ceva, iar acel ceva înseamnă zid, un pom, un camion sau ceva care nu mișcă și care nu absoarbe energia. Atunci vorbim doar de capacitatea mașinii pe care o conduci de a absorbi energia.

Cu o mașină de acum 30 de ani se murea la 40-50 de kilometri pe oră, că tot ne corectează Mircea Badea că nu e la oră, ci e pe oră. Așa e, are dreptate.

CITEȘTE ȘI         -        EXCLUSIV  Ce faci când intri într-o intersecție. Titi Aur: Asta e o lecție pe care trebuie să o învețe fiecare șofer / video

E vorba de capacitatea mașinii de a absorbi energia, plus capacitatea elementelor de siguranță pasive de a te proteja. Chestia asta a tot crescut până în jur de 67 de kilometri pe oră. Când se fac testele, sunt niște manechine care au niște senzori foarte performanți. Un astfel de manechin costă între 200.000 și 500.000 de euro și imită foarte bine proprietățile corpului uman“, a spus Titi Aur.

Răspuns pentru cei care nu cred că pot muri la 67 de kilometri pe oră

„Media spune că la peste 67 de kilometri pe oră, toți senzorii de pe manechin arată că se produc leziuni ce pot cauza moartea. Ei spun că mașina poate să te protejeze până la 65-67. Acum se speră să se ajungă la 70, lucrând la centura activă, adică să aibă o elasticitate care să fie dată de niște motorașe.

Cine spune că nu e așa și că a avut accident la 100 de kilometri pe oră, nu e adevărat. Dacă ai intrat în mașina de față, mai absoarbe și mașina aia, că nu e un zid, plus că se mai deplasează și în față. La fel dacă lovești un pom, mașina nu rămâne înfiptă în pom, ci pivotează și se mai învârte în afara carosabilului. Da, tu ai lovit pomul la 120 de kilometri pe oră, dar practic tu nu te-ai oprit în acel copac. De asta foarte mulți au senzația că viteza asta de 67 de kilometri pe oră nu e realistă“, a explicat Titi Aur.

CITEȘTE ȘI         -        EXCLUSIV  Orașul din România unde nu există ambuteiaje. Titi Aur: De ce se circulă extraordinar, în ciuda faptului că e foarte aglomerat / video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel