Care sunt principalele cauze ale accidentelor rutiere. Numărul acestora a scăzut cu aproape 9%
Numărul accidentelor de circulaţie a scăzut cu aproape nouă la sută, faţă de anul trecut, iar cel al persoanelor decedate în urma acestor evenimente s-a redus cu peste 20 la sută, informează, duminică, Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).
Poliţiştii atrag atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie, numai în ultimele două zile aproape 70 de şoferi fiind depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge, scrie Mediafax.
În urma acţiunilor Poliţiei Rutiere pentru creşterea siguranţei traficului rutier, de la începutul anului până în prezent, comparativ cu perioada similară a anului trecut, s-au înregistrat scăderii ale principalilor indicatori rutieri.
Astfel, numărul accidentelor de circulaţie a scăzut cu 8,8 la sută (1.724 de accidente, - 168 de cazuri), cel al persoanelor decedate a scăzut cu 20,5 la sută, (409 persoane decedate, - 106 cazuri ), iar numărul persoanelor rănite grav a scăzut cu 9,2 la sută (1.590 de persoane rănite grav, - 163 de cazuri).
Principalele cauze generatoare ale accidentelor rutiere produse în perioada scursă de la începutul anului au fost: viteza, fie neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, fie peste limita legală (25,3 la sută din totalul accidentelor), urmată de traversările neregulamentare ale pietonilor (18,0 la sută) şi neacordarea priorităţii pietonilor angajaţi regulamentar în traversare (12,3 la sută).
Deşi riscul rutier este în scădere, în zilele de 8 şi 9 aprilie, poliţiştii rutieri au depistat 130 de infracţiuni la regimul circulaţie, în 69 dintre cazuri conducătorii auto fiind descoperiţi conducând sub influenţa băuturilor alcoolice.
IGPR precizează că 42 dintre infracţiuni au fost depistate în 9 aprilie, zi în care nu a fost înregistrat niciun deces în urma accidentelor rutiere.
"Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării permisul este reţinut fără drept de circulaţie", arată sursa citată.
Sub această limită fapta constituie contravenţie, iar sancţiunea este suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru trei luni, la care se adaugă nouă puncte de amendă (aproximativ 600 de lei).
Consumul de alcool este incompatibil cu conducerea autovehiculelor, pe lângă faptul că este interzis de lege constuie un important factor de risc pentru şofer, pasageri şi ceilalţi participanţi la trafic crescând şansele de implicare într-un accident rutier.
"Pentru a conduce în siguranţă şoferul trebuie să se afle în plenitudinea aptitudinilor sale deoarece condiţiile de conducere se schimbă mereu. Acesta trebuie să îşi păstreze starea de atenţie, să reactioneze rapid, să vadă clar şi să aprecieze corect distanţa şi viteza. Alcoolul afectează claritatea vederii, judecata, timpul de reacţie, echilibrul şi capacitatea de a vorbi. Când aceste funcţii sunt afectate, probabilitatea unui accident creste", subliniază IGPR.
Orice accident, rănire sau deces cauzate de consumul de alcool pot fi evitate în totalitate.
"Astfel, în perioada următoare acţiunile poliţiei rutiere, desfăşurate în planul educaţiei rutiere şi al impunerii legii, se vor concentra pe conştientizarea conducătorilor auto asupra efectelor alcoolului la volan, combaterea neacordării priorităţii de trecere pietonilor angajaţi regulamentar în traversare şi combaterea indisciplinei pietonilor", precizează IGPR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News