Data publicării:
Camera Deputaților a adoptat proiectul cu privire la plafonul de impozitare a pensiilor
Camera Deputaților a adoptat, marți, 3 septembrie 2024, proiectul cu privire la plafonul de impozitare a pensiilor.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege prin care se majorează plafonul până la care veniturile din pensii sunt neimpozabile, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, cu 277 de voturi "pentru" şi 3 abţineri, scrie Agerpres.
"Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei. Aceste prevederi intră în vigoare la data de 1 octombrie 2024 şi se aplică începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024", se arată în proiect.
Proiectul de lege a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.
Ieri, premierul Marcel Ciolacu a spus că Parlamentul va dezbate în regim de urgență proiectul care majorează de la 1 octombrie la 3.000 lei plafonul până la care pensiile nu sunt impozitate.
„Pentru că azi începe și sesiunea parlamentară, anunț că prima urgență a coaliției PSD-PNL este dezbaterea în regim de urgență a proiectului de lege privind majorarea plafonului de impozitare a pensiilor la 3000 de lei. Adoptăm în proces accelerat acest proiect și dăm astfel timp caselor de pensii să pregătească sistemul pentru a aplica decizia din 1 octombrie”, a precizat premierul României.
Până în prezent, pragul pentru impozitarea pensiilor a fost la 2.000 de lei. Marcel Ciolacu a anunțat de curând că acesta va fi ridicat, începând cu 1 octombrie, la 3.000 de lei.
„Am luat decizia ca toate pensiile sub 3.000 lei să nu mai fie impozitate. Vorbim de o măsură care se va aplica din 1 octombrie pentru aproximativ 3 milioane de pensionari. Miniștrii Muncii și Finanțelor lucrează deja la actul normativ, astfel încât să îl adoptăm la timp în Guvern și pensionarii să primească pensiile cu noul plafon începând din 1 octombrie”, a zis recent Marcel Ciolacu.
„Da, a fost trecut acel prag (de 3.000 de lei, n.r.) de aproximativ 800.000 de persoane. Am vorbit și cu doamna ministru (al Muncii, n.r.), am avut întâlnire și cu ministrul Finanțelor. Și nu vă ascund că mă sfătuiesc în continuare cu doamna primar (al Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, fost ministru al Muncii, n.r.), cum este și normal. Și ori dădeam o derogare pentru cei 800.000. Dar creșterea nu era uniformă. Puteai să spui că au crescut cu 300-400 lei nominal. Au fost creșteri și mai mari. Și atunci mi se pare corectă această abordare, creșterea pragului până la 3.000 lei la impozitare. Oricum vedem dinamica și a prețurilor și a costurilor. Datoria mea este de a ține aceeași creștere a nivelului de trai, dacă nu și mai mult. Nu este un efort bugetar foarte mare, în jur de 800 milioane lei”, a mai zis premierul Ciolacu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News