Data publicării:

Senatul a votat legea anti-drog la volan: Cine va fi pedepsit și când nu se aplică

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Politica
WhatsApp
Freepik
Freepik

Senatul a adoptat luni o propunere legislativă importantă care vizează sancționarea șoferilor care conduc sub influența drogurilor sau a altor substanțe psihoactive.

Luni, Senatul a aprobat o inițiativă legislativă care stabilește sancțiuni pentru persoanele care se urcă la volan sub influența drogurilor sau a altor substanțe cu efecte psihoactive. Totuși, noua formă a legii precizează că medicamentele prescrise medical, administrate conform indicațiilor terapeutice, nu vor atrage răspundere penală. Proiectul, deși propus inițial cu pedepse mai mari, a fost adoptat cu menținerea limitelor existente – între 1 și 5 ani de închisoare – renunțându-se la propunerea de creștere a acestora la un interval de 2 până la 7 ani.

Votul din plen a înregistrat 85 de opțiuni favorabile, 3 împotrivă și 30 de abțineri. Proiectul urmează să fie analizat de Camera Deputaților, care are rolul decizional în acest caz.

"Conducerea unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care are în sânge droguri sau alte substanțe cu efecte psihoactive se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi. Nu se pedepsește fapta (...) dacă prezența în sânge a substanțelor psihoactive a fost determinată de administrarea anterioară a unor medicamente utilizate în baza unei prescripții medicale, eliberate în condițiile legii, cu respectarea dozei terapeutice și a celorlalte indicații și recomandări privind administrarea acestora", prevede forma amendată a propunerii legislative

Ministerul Sănătății va trebui să elaboreze și să supună aprobării o listă a substanțelor psihoactive

Până când actul normativ va intra în vigoare, Ministerul Sănătății va trebui să elaboreze și să supună aprobării o listă a substanțelor psihoactive, dar și să adopte măsuri pentru ca medicamentele care conțin astfel de substanțe să fie eliberate exclusiv pe bază de rețetă medicală.

Propunerea a fost introdusă în dezbatere parlamentară la sfârșitul lunii ianuarie, cu intenția de a înăspri reglementările privind prezența substanțelor psihoactive în sângele șoferilor. Documentul justificativ al inițiativei subliniază că "legiuitorul a considerat, dintotdeauna, gravă conduita persoanei care conduce autovehiculul ulterior consumului de substanțelor psihoactive, indiferent de cantitatea consumată sau de concentrația depistată în organism, având în vedere efectele pe care astfel de substanțe le produc asupra organismului".

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a explicat că prin modificările aduse în Senat, procesul de expertizare a fost simplificat: nu mai este nevoie să se dovedească "printr-o expertiză capacitatea substanței de a-ți influența sau nu condusul". Acesta a argumentat că în prezent soluționarea unor dosare a fost întârziată semnificativ de necesitatea efectuării acestor expertize, chiar și în situații unde vinovăția era evidentă.

El a atras atenția că "în lipsa unor criterii științifice asumate de Ministerul Sănătății, expertizele astăzi sunt o marjă mare de subiectivism, ceea ce poate duce la abuzuri sau chiar corupție. Dezbaterile pe marginea acestui proiect au arătat nevoia unor amendamente care să protejeze pacienții care iau medicamente ce conțin substanțe psihoactive, dar care, respectând indicațiile medicale, nu sunt un pericol pe drumurile publice".

Cazanciuc a adăugat că termenul de implementare prevăzut de lege – care ar putea fi redus de Camera Deputaților la trei până la șase luni – oferă Ministerului Sănătății timpul necesar pentru a stabili clar ce substanțe intră sub incidența legii: "fiecare cetățean din această țară o să știe foarte clar ce are voie și ce nu are voie". În plus, instituția va trebui să introducă reguli mai stricte pentru eliberarea medicamentelor care în prezent pot fi cumpărate fără rețetă, dacă acestea conțin compuși cu efect psihoactiv.

Senatoarea USR Simona Spătaru a criticat întârzierea intrării în vigoare a legii, susținând că "nici inițiatorii nu sunt foarte fericiți de ceea ce a ieșit în final din dezbaterile făcute pe repede-înainte în Comisiile comune de juridică și de sănătate din Senat', conform Agerpres.

CITEȘTE ȘI: Tendință periculoasă pe șoselele din România: tot mai mulți șoferi „pozitivi” la DrugTest dau vina pe medicamente

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel