Data publicării:

Românii cuceresc Europa cu afaceri, dar fug de propria țară. Avem o forță economică ignorată: capitalul românesc poate salva țara!

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Economie
WhatsApp
foto DCNews
foto DCNews

Profesorul Mircea Coșea face apel la regândirea întregii strategii economice a României, astfel încât țara noastră să devină cât mai autonomă și să nu mai fie lovită de problemele regionale sau globale.

El a adus în discuție, în cadrul unui interviu la emisiunea „Totul despre Bani“, forța uriașă pe care a dobândit-o capitalul românesc în ultimii ani, capital ce a început să își extindă influența și în afara granițelor țării.

„Noi trebuie să fim conștienți că în țara noastră a apărut o forță foarte puternică. E vorba de capitalul românesc. Nu-l luăm în seamă și tot ne plângem că nu e dezvoltat, dar el a crescut foarte mult. Lucrul cel mai important că că acest capital românesc a ieșit în exterior. Mari antreprenori au început să cumpere hoteluri în zone foarte circulate ale Europei, unde nimeni nu se gândea că o să vină un român. De la Negrescu de la Nisa nu a mai fost nimeni.

Alții s-au orientat spre sportul internațional, pentru că nu au niciun sprijin și niciun stimulent ca să investească în România. Banii care s-au dus acolo puteau să fie o forță de contracarare a unei ofensive pe care o avem și anume acapararea comerțului românesc de niște firme străine. Nu mă refer aici la francezi sau nemți, ci la polonezi, la ucraineni, pe care îi puteam contracara. Trebuie să ținem capitalul românesc în țară, pentru că a ajuns o forță, un factor de dezvoltare economică ce trebuie stimulat, îngrijit și lăudat, nu prezentat ca fiind administrat de niște indivizi care fură bani de la colțul străzii, că nu e așa. Marile afaceri care s-au făcut în România s-ua făcut pe inteligență și management“, a zis Mircea Coșea.

Mircea Coșea: România are nevoie de o nouă structură economică

În opinia profesorului Mircea Coșea, structura economică a României este în prezent una „colonială“ ce nu mai face față noilor realități și creșterii capitalului național. Drept urmare, este necesar ca țara noastră să prelucreze materia primă în interiorul granițelor și să genereze produse cu valoare adăugată mare, pe care să le exporte.

„În al doilea rând, nu cred că este momentul să existe în România o forță de gândire alta decât politica. România are nevoie de o strategie, pentru că ce se întâmplă în România nu se poate rezolva pe calea metodelor fiscal-monetare. Toți analiștii merg pe această cale de scoatere a României din locul în care este prin fiscalitate. Da, se poate face și asta, dar România are nevoie de o nouă structură economică, pentru că cea actuală nu mai face față realității. Este o structură de economie colonială cu prea puțin capital național, care nu își prelucrează materia primă în țară și depinde de măsuri care nu vizează viitorul ei, ci viitorul zonei în care este.

Avem nevoie de o reformă structurală, pentru că nu putem merge mai departe reducând sau mărind taxe, ori discutând cu Uniunea Europeană, ci trebuie să avem un alt tip de economie, o economie care să se bazeze pe eliminarea pe cât posibil a marilor „cutremure“ din străinătate, iar noi putem fiindcă avem resurse energetice, alimentare și minerale, o politică ce trebuie să vizeze nu doar grădina UE, ci și spațiul extracomunitar, pentru că asta e lumea acum. Uitați-vă cât au câștigat Polonia, Germania și Franța pentru că s-au reorientat spre alte zone, acolo unde capitalul circulă“, a spus Mircea Coșea.

De asemenea, profesorul a atras atenția asupra declinului demografic în care se află țara noastră și necesității gândirii unei strategii care să stimuleze natalitatea.

„În al treilea rând, trebuie să lămurim o dată pentru totdeauna problema demografică. Noi suntem o națiune pe cale de dispariție, pentru că ne împuținăm încât nu mai putem să facem față în viitor. Trebuie luate măsuri de pe acum în această direcție și asta înseamnă o presiune din partea ne-politicului, pentru că politicul nu are bani. Trebuie să ne schimbăm structura și să nu mai fim o țară care poate fi lovită atât de dur de orice schimbare care apare pe piața internațională sau chiar cea europeană. E necesar un al doilea Snagov pe această temă“, a conchis profesorul de economie Mircea Coșea. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel