Data publicării:

Consimțământ sau constrângere – ce este mai eficient în strategiile de control al tutunului?

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FREEPIK
FREEPIK

Un studiu norvegian a identificat trei tipuri de consumatori de nicotină care manifestă un comportament distinct atunci când vine vorba de schimbarea obiceiurilor de fumat:

- cei care continuă să le folosească împotriva disconfortului și cunoașterii riscurilor - care sunt receptivi la măsurile restrictive și sunt cei mai bine plasați pentru a renunța la fumat (fumători disonanți: aproximativ 30%);

- utilizatorii ambivalenți, al căror comportament fluctuează des și este imprevizibil (fumători ambivalenți: aprox. 20%).

- utilizatorii care, deși sunt conștienți de riscuri, nu doresc să renunțe la obiceiul lor și nu vor respecta cu ușurință restricțiile impuse de autoritățile de reglementare (fumători consonanți: aprox. 50%).

Informațiile despre numărul și comportamentul fiecărei categorii de utilizatori sunt importante pentru factorii de decizie. În cadrul webinarului „Evoluția peisajului de reglementare în UE: Oportunități și provocări”, organizat de SCOHRE, o serie de experți internaționali în politicile tutunului au abordat aspectele normative ale reducerii efectelor nocive ale tutunului, atât din perspectiva autorităților de reglementare, cât și a consumatorului.

Dr. Karl Erik Lund, cercetător principal la Institutul de Sănătate Publică din Norvegia, cu o experiență de aproape 40 de ani în controlul și cercetarea tutunului în agențiile guvernamentale, a evidențiat câteva provocări cu care se confruntă autoritățile de reglementare. Acestea trebuie să stabilească limita dintre o interferență justificată din punct de vedere etic și încălcarea exagerată a dreptului utilizatorilor de a „trăi așa cum aleg”, ca persoane informate, mai ales că există convingerea că oamenii nu sunt informați și nu sunt conștienți de riscuri.

Damian Sweeney, membru fondator al asociației de advocacy a consumatorilor New Nicotine Alliance Ireland (NNA Ireland) și partener al European Tobacco Harm Reduction Advocates (ETHRA), a discutat despre politica actuală a UE în ceea ce privește produsele cu nicotină mai sigure și modul în care aceasta are legătură cu consumatorii. 

Clive Bates, director Counterfactual, a oferit un context istoric pentru controlul tutunului, menționând că multe strategii din anii 1990 sunt acum depășite. El a subliniat consecințele semnificative asupra sănătății ale consumului de tutun și a subliniat că impactul acestuia este comparabil cu cel al pandemiei de COVID-19. Bates susține o schimbare a strategiilor de control al tutunului pentru a acorda prioritate consimțământului informat în loc de constrângere. „O reglementare eficientă ar trebui să se concentreze pe furnizarea de alternative mai sigure la produsele cu risc ridicat, iar accentul principal ar trebui să fie pe fumătorii adulți”, a subliniat el.

„Va răspunde așteptărilor noua directivă?”, se întreabă profesorul Andrzej Fal, președintele Societății Poloneze de Sănătate Publică și directorul Institutului de Științe Medicale. Răspunsul la această întrebare poate varia în funcție de perspectiva asumată a legiuitorului sau a consumatorului.

El s-a referit la contextul consumului de tutun de-a lungul timpului și la progresul lent în reducerea ratelor de fumat în Europa. După ce a propus Parlamentului polonez mai multe măsuri de reglementare, prof. Fal a susținut că sunt necesare modificări pentru a aborda numărul tot mai mare de fumători și pentru a se alinia obiectivelor de sănătate publică.

Există variații mari în modul în care diferitele jurisdicții au ales să definească și să reglementeze produsele necombustibile cu nicotină. Starea poate varia între produs din tutun, derivat din tutun, marfă de consum și medicament medical. Cu atât mai mult este necesară o atenție sporită în ceea ce privește reglementarea.

SCOHRE este o Asociație științifică internațională a experților independenți pentru controlul fumatului și reducerea noxelor, care caută un dialog deschis și constructiv pentru a ajuta la elaborarea unei noi abordări a politicilor de control al fumatului. Scopul său este de a oferi părților interesate informații echilibrate bazate pe știință pentru creșterea gradul de conștientizare cu privire la cunoștințele existente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel