Urmărește emisiunea live
Cameră de bord la mașină, martor în cazul accidentelor. Poteraș (USR) explică de ce modelul rusesc nu e tocmai operațional
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels / Fotografie creată de riciardus
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels / Fotografie creată de riciardus
Jurnalistul Val Vâlcu și senatorul Cosmin Poteraș au vorbit despre cadrul legal care poate fi adaptat în scopul folosirii camerelor de bord ale mașinilor ca martori în cazul accidentelor.

Cosmin Poteraș, senator USR, a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru DC News, despre operaționalizarea camerelor de bord de la mașini:

„Se mai discuta despre posibilitatea ca, la fel ca în Rusia, camera de filmat montată de șofer să fie acceptată ca martor în instanță (...). O pui acolo și arăți cum s-a întâmplat accidentul“, a punctat jurnalistul Val Vâlcu.

„Da, se încearcă și la noi acest lucru, avem inițiative în sensul ăsta, însă, vor trebui analizate cu foarte mare grijă, pentru că, din nou, ne lovim de partea de operaționalizare. De exemplu, atunci când orice imagine, în orice circumstanță, trimisă de oricine, poate deveni o probă în instanță iar procesul de a ajunge în fața instanței e unul sumar, de exemplu, ne putem trezi cu o avalanșă de astfel de sesizări care apoi vor duce la imposibilitatea operaționalizării lor de către poliție sau de către instanță.

Deci, atunci când reglementăm, sau când se pun în practică pe linie executivă, va trebui să avem niște mijloace de filtrare a acestor imagini transmise de reclamanți, astfel încât să poată fi operaționalizate. Fie avem un departament dedicat, fie avem niște proceduri care acceptă doar în anumite cazuri. Însă, va trebui să analizăm cu foarte mare grijă, în Parlament, aceste inițiative, pentru a putea fi operaționalizate. Trebuie să fim realiști...“, a precizat senatorul.

„Adică o să avem o avalanșă de imagini...?!“, a sugerat Val Vâlcu.

„Este un scenariu posibil și atunci va trebui să ne asigurăm că ministerele, MAI-ul, pot să operaționalizeze toate aceste solicitări. Inclusiv modul de raportare e important. Punem pe un site sau mergem cu un dosar cu șină la poliție? Se schimbă perspectiva, dăm o lege și nu va fi aplicată“, a conchis Cosmin Poteraș.

Senatorul Cosmin Poteraș (USR) a găsit o soluție pentru descurajarea șoferilor agresivi care dau flash-uri și claxonează

Cosmin Poteraș, senator USR, a vorbit despre șoferii care sunt agresivi în trafic, care dau flash-uri și claxonează sistematic:

„În inițiativa pe care am propus-o am introdus noțiunea de - cursuri de conducere defensivă -. Practic, sunt acele cursuri care ne ajută să conștientizăm riscurile din trafic, să ne modelăm comportamentul astfel încât să fim în siguranță și noi, dar și ceilalți participanți la trafic și, în situații limită, să deprindem aptitudini care să ne ajute să controlăm autovehiculul, să evităm evenimente rutiere neplăcute.“, a spus senatorul USR.

„N-ar trebui să ne ajute legea? Eu nu mă simt protejat. Dacă merg cu viteza maxim legală și vine unul din spate, cu flash-uri, claxoane și mă forțează să mă dau de o parte, nu simt că m-ar apăra legea. Nu cunosc pe cineva care a dat flash-uri, a claxonat și să fi fost amendat. Nu am auzit.“, a punctat jurnalistul Val Vâlcu (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel