Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 5 august 2021 - Cruce neagră
Autor: Ema Apostu | Publicat pe: 05 aug 2021, 08:15
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 5 august 2021 - Cruce neagră. Pe data de 5 august este prăznuit Sfântul Ioan Iacob Hozevitul.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 5 august 2021 - Cruce neagră. Sfântul Ioan Iacob Hozevitul este prăznuit în fiecare an, pe data de 5 august. S-a născut pe 23 iulie 1913, în comuna Crainiceni din judeţul Botoşani şi a primit la botez numele Ilie. A rămas orfan de mic de amândoi părinţii şi a fost crescut de bunica, scrie crestinortodox.ro.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 5 august 2021 - Cruce neagră. A fost primit cu multă dragoste în viaţa monahală de stareţul Nicodim Munteanu, viitorul mitropolit al Moldovei şi apoi al doilea patriarh al României. A devenit bibliotecarul Mănăstirii Neamţ, iar apoi a predat literatura română la seminarul de aici. La 8 aprilie 1936, noul stareţ, arhimandritul Valerie Moglan (viitor arhiereu vicar la Iaşi), l-a tuns în monahism, primind, potrivit pravilei călugăreşti, un nou nume, cel de Ioan. 

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 5 august 2021 - Cruce neagră. Cu aprobarea mitropolitului Nicodim, în noiembrie 1936, tânărul monah s-a îndreptat, împreună cu alţi doi călugări, spre Țara Sfântă. După doi ani petrecuţi în pustiu, ajunge la Mănăstirea "Sfântul Sava”, unde se nevoieşte timp de opt ani. În anul 1947 este hirotonit preot în Biserica Sfântului Mormânt şi este numit egumen la Schitul românesc cu hramul "Sfântul Ioan Botezătorul“, din Valea Iordanului, pe care îl va conduce până în anul 1952.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 5 august 2021 - Cruce neagră. În noiembrie 1952, Cuviosul Ioan Iacob Hozevitul, împreună cu ucenicul său Ioanichie, a intrat în obştea Mănăstirii Sfântul Gheorghe Hozevitul din Puştiul Hozevei. În vara următoare se retarage într-o peşteră, numită Chilia Sfântă Ana, care ţinea de Mănăstirea "Sf. Gheorghe Hozevitul“.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 5 august 2021 - Cruce neagră. Aici şi-a petrecut ultimii ani, ducând o viaţă foarte aspră. Sfântul Ioan Iacob Hozevitul a trecut la cele veşnice pe 5 august 1960, la vârsta de 47 de ani. A fost înmormântat de Amfilohie, egumenul Mănăstirii Sfântul Gheorghe, în peştera care-l găzduise în ultimii ani de viaţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?