Orez sârbesc a la Cezar Osiceanu. Îți plouă în gură, nu alta! foto
Văzând finalul meciului de fotbal România-Kosovo, mi s-a făcut brusc, în mod oarecum explicabil, poftă de puțin orez sârbesc.
Istoric vorbind, orezul a fost introdus în Europa de către turci odată cu cucerirea Constantinopolului, iar chiar dacă la Kosovopolje s-a născut națiunea sârbă, tot acolo, ceva mai târziu, Iancu de Hunedoara a fost capturat de turci.
Așa încât, în locul unui „ghiveci” de fotbal fără goluri, bine asezonat cu faulturi grosolane și provocări meschine, dar și din belșug garnisit cu ideea câștigării la masa verde pentru provocări imaginare de tip „Serbia, Serbia”, haideți să facem împreună un orez sârbesc gustos, savuros, frumos și sănătos.
Avem nevoie de:
1 ceapă roșie și 1 ceapă albă, tăiate rondele1 morcov gros, tăiat fâșii
2-3 roșii, tăiate cubulețe1 tijă de apio, tăiată rondele de grosime medie
2 legături de pătrunjel și 2 de mărar proaspăt, tăiate mărunt
2-3 felii de țelină, tăiate cubulețe3-4 căței de usturoi, zdrobiți gen mujdei
câte 1 ardei gras verde, 1 roșu, 1 gogoșar și 1 ardei kapia, tăiați cubulețe
300-400 g orez (bob lung sau mare, după preferință)
mirodenii după gust și preferințe (piper negru măcinat, curry, boia iute, busuioc)
Și acum, la treabă!
Pentru că suntem în post și ne adresăm și diabeticilor, dar și „grăsuților” mari și mici, vom pune într-un wok toate legumele enumerate mai sus, mai puțin roșiile.
Vom amesteca mereu ca să nu se prindă de fundul vasului și, când morcovul devine moale, iar mirosul este îmbietor, adăugăm orezul.
Practic, se călește orezul, dar fără ulei, iar după 3-4 minute adăugăm cubulețele de roșii și apă, în proporție de 50-50%. Lăsăm să fiarbă la foc mediu.
După circa 7-8 minute, timp în care mai completăm fie cu apă, fie cu un pahar de vin alb demisec, adăugăm mirodeniile. Mai lăsăm alte 2-3 minute la foc mic, de data aceasta.
Stingem focul, punem un capac deasupra și lăsăm aburul să înmoaie bine orezul, iar aromele să îl pătrundă în întregime, adăugând și o parte din verdeață.
După 5-10 minute, orezul poate fi servit, adăugând deasupra restul de verdeață.
Mirosul sublim, culorile superbe și gustul aparte vă vor face, cu siguranță, să strigați în cor: Hai, România!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News