Data publicării:
Articolul 5, „încălcare” și activare. Lasconi se face de râs grav de tot. Geoană: Nu știu de unde le scoateți / video
Mircea Geoană i-a adresat o întrebare Elenei Lasconi, luni seară, la dezbaterea pentru alegerile prezidențiale.
CITEȘTE ȘI - BREAKING NEWS Orban se retrage pentru Lasconi la prezidențiale 2024. Candidata USR a câștigat 0,8% - OFICIAL
Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale, i-a adresat o întrebare Elenei Lasconi, reprezentanta Uniunii Salvați România și contracandidata sa pentru cea mai înaltă funcție în stat.
„Încălcarea Articolului 5”, spune Lasconi. Nu există așa ceva
Elena Lasconi confundă termenul de activat cu încălcat.
„Activarea” Articolului 5
Activare înseamnă punerea în aplicare a mecanismului de apărare colectivă.Se întâmplă când un stat membru NATO invocă Articolul 5 și Alianța decide, prin consens, să răspundă militar sau prin alte mijloace. Până acum, Articolul 5 a fost activat o singură dată, după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 împotriva Statelor Unite.
„Încălcarea” Articolului 5
Nu există conceptul de „încălcare” a Articolului 5. Articolul nu este o lege care poate fi „încălcată”, ci o clauză care stabilește obligații între statele membre. Un stat advers NATO, care ar ataca un membru al Alianței, nu încalcă Articolul 5, ci pur și simplu declanșează contextul în care acesta ar putea fi activat.
Confuzia Elenei Lasconi
În răspunsul său, Elena Lasconi a vorbit despre „încălcarea” Articolului 5, ceea ce este o exprimare incorectă. Termenul corect este „activarea” Articolului 5, deoarece aceasta presupune răspunsul NATO la o agresiune externă.
„Care sunt planurile de apărare NATO pentru România, care sunt comandamentele NATO în România și cui ați subordona forțele militare la nivel de comandant militar al NATO?”, a întrebat Mircea Geoană, făcând referire la o ipotetică atacare a României.
„Este o situație fantezistă ...”, a spus Lasconi.
„Nu este deloc fantezistă, ci este un exercițiu serios, un scenariu de activare în ceea ce înseamnă relațiile României cu NATO și interoperabilitatea”, a adăugat Mircea Geoană.
„O situație extrem de periculoasă ar fi încălcarea Articolului 5, care nu a fost încălcat niciodată. Eu cred că trebuie să privim cu mare atenție ce se întâmplă în Ucraina, în Republica Moldova și să ne gândim că trebuie să sprijinim Ucraina ca să câștige acest război. Este esențial să cheltuim acei 2,5% din PIB pentru înzestrarea Armatei ca să ne putem pregăti, deoarece, chiar și în cazul în care ar fi încălcat Articolul 5 din NATO, ar însemna că noi trebuie să rezistăm cel puțin 30 de zile...”, a precizat Elena Lasconi.
„Doamne ferește”, a replicat Mircea Geoană dându-și ochii peste cap.
„Noi trebuie să ne pregătim pentru asta și cred că Polonia este un exemplu pe care putem să-l urmăm, pentru că ei asta au făcut în această perioadă”, a mai zis candidata USR.
„Doamna Lasconi, cu regret vă spun. Articolul 5 a fost activat o singură dată, pentru SUA, când au fost atacați pe 11 septembrie 2001. 30 de zile nu știu de unde le scoateți. Din punctul de vedere al noțiunilor de securitate națională pe care le aveți, iertați-mă, nu cred că sunteți pregătită pentru funcția de președinte al României”, a spus Mircea Geoană.
Fiind un fost diplomat și având experiență ca secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană a folosit întrebarea pentru a-și sublinia cunoștințele și expertiza, contrastându-le cu răspunsurile considerate slabe ale Elenei Lasconi. Replica despre activarea Articolului 5 (invocat doar după 11 septembrie 2001) a fost un punct forte în a corecta informațiile și a-i evidenția un avantaj profesional.
Dezbaterea a arătat că securitatea națională este un domeniu complex, în care candidații trebuie să aibă o înțelegere solidă. Oricine aspiră la funcția de președinte trebuie să demonstreze o bună cunoaștere a mecanismelor NATO și a rolului României în Alianță. Elena Lasconi riscă să fie percepută ca nepregătită pentru funcții de acest nivel.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News