Data publicării:

Borza, Euro Insol: Statul pare să fi fost cel mai deștept dintre ”băieții deștepți”

Autor: DCNews Team | Categorie: Economie
WhatsApp
remus-borza
remus-borza

Șeful firmei Euro Insol - administratorul judiciar al Hidroelectrica -, Remus Borza a acuzat, sâmbătă, că miniștrii de resort din ultimele guvernări au negociat contracte păguboase pentru companie, apreciind că ”s-ar putea” ca statul să fi fost ”cel mai deștept băiat dintre băieții deștepți”.

Prezent sâmbătă la inaugurarea ecluzei de la Porţile de Fier I, Remus Borza a afirmat: "Hidroelectrica este a întregii Românii şi ea trebuie susţinută în primul rand de către stat. O să fac o observaţie ceva mai maliţioasă vis-à-vis de statul roman. Că tot este la modă acea sintagmă cu sens peiorativ: «Băieţii deştepţi». S-ar putea ca cel mai deştept băiat dintre băieţii deştepţi să fi fost chiar statul român", a spus reprezentantul Euro Insol.

Remus Borza și-a susținut afirmația, apreciind că politica guvernărilor din ultimii ani au contribuit la "căpuşarea" Hidroelectrica, fiind una nesăbuită.

"Pe semnătura mai multor miniştri, Hidroelectrica a fost constrânsă să achiziţioneze energie electrică la preţul de 234, 250 de lei (pe MWh - n.r), pentru ca ulterior să o vândă băieţilor deştepţi la 130 de lei sau în piaţa reglementată la 189 de lei. Ne mai mirăm cum a ajuns Hidroelectrica în insolvenţă, să înregistreze la 20 iunie 2012 datorii de peste 1 milliard de euro, pierderi la 31 decembrie 2011 de 124 milioane de lei, pierderi la 20 iunie 2012 de 202 milioane lei? Este o consecinţă a acestei politici nesăbuite de a trage din toate părţile în Hidroelectrica", a explicat șeful Euro Insol

Acesta a precizat că la nivelul Hidroelectrica s-a început o evaluare a tuturor sucursalelor din ţară, iar la sfârşitul lunii octombrie se vor emite noile organigrame, vizat fiind sectorul supraaglomerat TESA.

La ecluza de la Porțile de Fier I, lucrările de retehnologizare s-au derulat în perioada iunie 2011 - august 2012, valoarea investiţiei fiind de 63 de milioane de euro.

Ecluza asigură circulaţia navelor prin această secţiune a fluviului, fiind prevăzută cu instalaţii de umplere şi golire a sasurilor, porţi şi turn de comandă pentru dirijarea ecluzării şi reglementarea navigaţiei prin ecluză.

O cerere prin care se solicită ca statul să plătească cei 30 milioane euro pe care s-a angajat să-i aloce investiţiei în ecluza de la Porţile de Fier a fost înaintată în 19 septembrie ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu, a mai menționat Borza.

"Investiţia în această ecluză nu aduce niciun leu pentru Hidroelectrica. În ultimii zece ani Hidroelectrica a investit 3,5 miliarde euro în proiecte fără componentă energetică. Din această sumă a construit doar 150 MW", a adăugat Borza.

Șeful Euro Insol a adăugat că nu are în vedere acţionarea în instanţă a Ministerului Economiei, acţionarul majoritar al Hidroelectrica, pentru recuperarea celor 30 milioane euro, dar este posibilă o compensare cu dividendele datorate de companie statului, fără, însă a precizavaloarea dividendelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel