Data publicării:

Bogdan Chirieac și generalul Dan Grecu, analiza celor două războaie: Iranul a anunțat că va ataca direct Israelul. Zelenski vorbește de pace cu Rusia și un posibil referendum

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm
Analistul Bogdan Chirieac și generalul Dan Grecu au au comentat ordinele directe ale liderului iranian de atac asupra Israelului, cât și schimbarea de retorică de la Kiev, care prin vocea președintelui Zelenski vorbește de negocieri de pace cu Rusia și referendum.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a ordonat ca Iranul să atace direct Israelul, ca răspuns la uciderea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran.

Potrivit The New York Times, ordinul a fost emis în timpul unei reuniuni de urgență a Consiliului Suprem de Securitate Națională al Iranului, desfășurată miercuri dimineață, la scurt timp după ce Iranul a confirmat moartea lui Haniyeh. În aceeași zi, ayatollahul Ali Khamenei a promis Israelului o "pedeapsă dură". Mase de oameni din Iran, Cisiordania și alte regiuni arabe au protestat împotriva acțiunilor Israelului.

Într-o intervenție la Antena 3 CNN, analistul Bogdan Chirieac și generalul Dan Grecu au comentat ordinele directe ale liderului iranian de atac asupra Israelului, abordând astfel mizele internaționale, cât și schimbarea de retorică de la Kiev, unde președintele Zelenski vorbește despre negocieri de pace cu Rusia la masă și un eventual referendum în care să întrebe poporul despre viitorul națiunii în război.

Liderul Suprem al Iranului a dat ordin aramatei să lovească direct Israelul

"Liderul suprem a făcut această declarație ieri, spunând că Iranul este obligat să răspundă. Consiliul de Securitate iranian a discutat subiectul noaptea trecută. Acum, toată lumea așteaptă reacțiile. Reacțiile sunt obligatorii pentru Iran. În toată zona aceea se merge pe principiul respectării onoarei, ori ei tocmai și-au pierdut onoarea fiind incapabili să-l protejeze pe Haniyeh în Teheran, chiar la momentul festivității înscăunării noului președinte. Întrebarea este cum va reacționa Iranul? Adică, va reacționa direct cu un atac, așa cum s-a întâmplat în aprilie? Acel atac a avut rezultate aproape zero. Își va folosi în continuare proxy, precum Hamas, Hezbollah, Houthi? Noi asistăm la un fenomen de ideologizare maximă, indiferent dacă e de natură politică sau religioasă. Știm că Iranul își are ca obiectiv principal eliberarea Israelului. Sunt zeci de mii de oameni care se aliniază acestei idei, poate mai mulți, aproape peste tot în lumea arabă. Haniyeh, pe lângă că a fost liderul politic Hamas, a fost și unul dintre cei mai bogați palestinieni. A strâns bani mai ales din ajutoarele primite pentru poporul israelian. Deci, nu este neapărat un sfânt. Indiscutabil pentru palestinieni, dar și pentru restul arabilor, el chiar este un sfânt, iar imaginea lui va fi folosită ca atare", a spus generalul Dan Grecu.

"Statele Unite fac imposibilul să aducă pacea în această regiune"

"Capacitatea mea de înțelegere este oarecum limitată, să știți. Deci, pe 7 octombrie a avut loc un atac asupra umanității. Bebelușii sunt luați, de vii, băgați în cuptorul cu pâine și apoi dat drumul la cuptor. Cel care era șeful politic al organizației teroriste Hamas este eliminat de forțele israeliene, el fiind unul din autorii direcți al acelor atrocități din 7 octombrie. Lumea arabă, musulmană, o parte din ea, nu toată în niciun caz, iese în stradă pentru a demonstra împotriva lichidării liderului care a comis astfel de atrocități. Ce să înțelegem din asta? Asta fiind o chestiune. Nu înțelegem nimic, doar că pacea în Orientul Mijlociu este mult mai departe decât ne-o prezintă cei direct implicați în această zonă, iar Statele Unite fac imposibilul să aducă pacea în această regiune. E o regiune esențială, cel puțin din punct de vedere energetic pentru omenire. Mai departe, Israelul a fost prins nepregătit pe 7 octombrie. Cine crede că o să fie prins din nou, se înșeală. Acolo e o națiune care luptă pentru supraviețuire. Benjamin Netanyahu și nici israelienii nu se vor lăsa impresionați de aceste demonstrații. Înțeleg că mai multe țări arabe, prin diverse canale diplomatice, nu sunt de acord cu terorismul și nu sunt împotriva Israelului, de fapt, lucru important din acest punct de vedere. În privința ordinului dat de ayatollah, nu știu în ce măsură va fi pus în practică. Știți că pe 13 aprilie s-a lansat acel atac masiv cu rachete și drone împotriva Israelului. Atunci, Iranul, pentru că se atacase un consulat iranian din Siria, s-a declarat mulțumit după atac. Eu cred că și Iranul are politica sa în acest moment, și astfel nu cred că o să se năpustească ca să dea foc Orientului Mijlociu. Mai departe, războiul cu Hezbollah se poate desfășura pe teritoriul Libanului. Nu cred că este dorit nici de statul libanez. Nici Iranul nu își dorește să fie ținta unor atacuri directe. Acolo nu a fost atacat Iranul, ci unul dintre liderii Hamas. Toată lumea este îngrozită de ce se întâmplă acolo. Prețul aurului și al petrolului au crescut enorm după conflict", a afirmat analistul Bogdan Chirieac.

Schimbare de retorică la Kiev. Rusia la masa păcii și referendum pentru continuarea războiului

Se anunță schimbări de retorică din partea președintelui Ucrainei. Este pentru prima dată când președintele Zelenski vorbește despre încetarea războiului, despre pace, despre Rusia la masa negocierilor.

"Chiar statul agresor să nu-l inviți la masă? Cu cine faci pacea? Între Ucraina și România?"

"Între noi fie vorba, apropo de summit-ul de la Elveția, vrei să faci pace în Ucraina fără să inviți una dintre țările beligerante? Chiar statul agresor să nu-l inviți la masă? Cu cine faci pacea? Între Ucraina și România? Nu e cazul. Suntem în cele mai bune relații. E o chestiune logică la care a ajuns președintele Zelenski. În niciun caz Ucraina singură. Ucraina va fi alături de Statele Unite, alături de principalele puteri din UE, dacă nu chiar alături de Ursula von der Leyen, cât și de Secretarul General al NATO. Așa pot începe negocierile de pace. La summit-ul din Elveția s-a cerut ce s-a cerut, dar nu a fost nimeni să te audă. În opinia mea, este o acțiune logică a președintelui Zelenski. Totuși, hai să nu ne băgăm degetul în ochi. Pacea e departe. Putin a omorât acolo o jumătate de milion de ucraineni, adică bestialitatea e dincolo de margini. În opinia mea, din punct de vedere al valorilor pe care le împărtășim, a sta cu un astfel de criminal la masă nu e o soluție, dar probabil va câștiga pragmatismul. Altfel nu cred că se poate. Negocierile nu se vor termina ușor, fiindcă Putin nu se va mulțumi până nu va ocupa Odessa și nu va ajunge la gurile Dunării", a comentat Bogdan Chirieac.

Zelenski a venit și cu alte elemente noi în discurs. El a susținut că “orice problemă legată de integritatea teritorială a Ucrainei nu poate fi rezolvată de președinte sau orice altă persoană, fără poporul ucrainean”. Astfel, Zelenski vorbește despre un posibil referendum care ar putea fi făcut pentru a lăsa poporul să decidă soarta războiului. Totuși, liderul de la Kiev nu vede cu ochi buni o înghețare a conflictului. Chiar dacă va lua părți din teritoriu, iar zona se va liniști, este foarte posibil, din punctul său de vedere, să atace din nou în viitor, potrivit France 24.

"Eu cred că Putin nu se va mulțumi doar cu această cedare de teritoriu"

"Un astfel de referendum nu îl văd ca fiind o realitate. Încă nu, cel puțin nu astăzi. Dacă ne uităm la unele date, unele sondaje făcute în Ucraina, și aici mă refer la populație, arată că numărul oamenilor care ar fi de acord ca administrația de la Kiev să renunțe la unele teritorii, în schimbul păcii și a unor relații garantate de marile puteri, este în creștere. Dacă acum 2 ani și jumătate era undeva pe la 10%, acum se apropie de 30% sau chiar 40%. Nu este întâmplător. Eu cred că Putin nu se va mulțumi doar cu această cedare de teritoriu. Unul din obiectivele sale principale este excluderea aderării Ucrainei la NATO. Eu cred că e primul obiectiv pe care îl are, de fapt, înainte de teritoriile pe care le controlează. Există două soluții. Soluția negociată, unde poporul ucrainean trebuie întrebat într-un fel sau altul ce vrea și cea armată, un război continuu în care o să se piardă foarte multe vieți omenești", a concluzionat generalul Dan Grecu.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie;

WhatsApp
pixel