BOBOTEAZĂ, 6 ianuarie 2018. Butoaie de aghiasmă, dar fără cruce de gheaţă
Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au pregătit pentru sfinţirea de Bobotează 10 butoaie a câte 1.000 de litri, acestea fiind amplasate în curtea Catedralei mitropolitane din Iaşi.
Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iaşi a declarat, vineri, că un sobor de preoţi şi diaconi, conduşi de Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, va oficia Slujba de Bobotează din faţa Catedralei mitropolitane.
Potrivit acestuia, de Bobotează vor fi sfinţite 10 butoaie a câte 1.000 de litri, iar pentru credincioşii care vor veni la Slujba de Bobotează şi vor să plece acasă cu Aghiasmă Mare au fost pregătite peste 700 de sticle de plastic de 2 şi 5 litri, şi 5.000 de sticle de jumătate de litru. Pentru a evita îmbrâncelile, preoţii vor fi cei care vor umple recipientele cu apă sfinţită.
"Am pregătit crucea. Nu o putem face de gheaţă anul acesta pentru că nu avem nici zăpadă, nici frig. Este o cruce îmbrăcată în brad şi flori. Crucea simbolizează crucea vieţii noastre, a fiecăruia. Când e vorba de botez, Sfânta Cruce este cea care îl însemnează pe cel care se botează şi îl întăreşte în dreapta credinţă", a declarat jurnaliştilor părintele arhimandrit Dosoftei Şcheul.
Sfinţirea mare a apei din ziua de 6 ianuarie aminteşte de momentul Botezului Domnului de către Sfântul Ioan în Iordan. În casele credincioşilor, agheasma se păstrează în vase curate, în care se pune de obicei un fir de busuioc.
Credincioşii vor gusta din Agheasma Mare în fiecare dimineaţă, pe nemâncate, până pe 14 ianuarie inclusiv. În timpul anului, Agheasma Mare se ia după Taina Spovedaniei, la sfatul duhovnicului, dacă nu se dă Sfânta Împărtăşanie.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News