Bella Hadid, exclusă de Adidas dintr-o campanie publicitară după ce și-a arătat susținerea pentru Palestina
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Adidas a retras imaginile cu modelul Bella Hadid din reclamele care promovau pantofi sport lansați pentru prima dată cu ocazia Jocurilor Olimpice de la München din 1972.

Compania germană de echipamente sportive a declarat că își „revizuiește” campania după criticile venite din partea Israelului cu privire la implicarea lui Hadid, scrie The Guardian.

Pantofii SL72, descriși de Adidas ca fiind niște clasici atemporali, au fost promovați de Hadid, o americancă al cărei familie are rădăcini în Palestina. Modelul, care anterior a atras furia guvernului israelian pentru presupusa scandare a sloganului „De la râu la mare, Palestina va fi eliberată”, a fost acuzat de antisemitism.

Israelienii, protest pe platforma X

Contul oficial al Israelului a exprimat pe platforma X obiecții față de Hadid ca fiind „fața campaniei [Adidas]” într-o postare care menționa că „unsprezece israelieni au fost uciși de teroriști palestinieni în timpul Jocurilor Olimpice de la München”.

Hadid a criticat în repetate rânduri guvernul israelian și a susținut palestinienii de-a lungul anilor și, pe 23 octombrie 2023, a făcut o declarație pe Instagram în care deplângea pierderea de vieți nevinovate și îndemna urmăritorii să pună presiune pe liderii lor pentru a proteja civilii din Gaza.

Adidas a declarat într-un comunicat că campania pentru pantofii SL72 „unește o gamă largă de parteneri”. Compania a adăugat: „Suntem conștienți că s-au făcut conexiuni cu evenimente istorice tragice – deși acestea sunt complet neintenționate – și ne cerem scuze pentru orice supărare sau stres cauzat. Ca rezultat, revizuim restul campaniei”.

Nu au fost precizate ce schimbări vor fi făcute. Alte imagini publicitare care arată ambasadori ai brandului Adidas, inclusiv fotbalistul francez Jules Koundé, rapperul american A$AP Nast și modelul chinez Sabrina Lan, rămân online. 

Ce s-a întâmplat în '72

Pe 5 septembrie 1972, membrii grupului palestinian Septembrie Negru au pătruns în satul olimpic. Unsprezece membri ai echipei israeliene au fost luați ostatici și uciși. Nu este prima dată când compania de echipamente sportive a rupt legăturile cu ambasadori celebri după acuzații de antisemitism.

Adidas și-a încheiat parteneriatul cu rapperul Kanye West în octombrie 2022, declarând că „nu tolerează antisemitismul” după ce rapperul a fost suspendat de pe Instagram și Twitter din cauza unor postări ofensatoare.

Compania a declarat că comentariile și acțiunile lui West au fost „inacceptabile, pline de ură și periculoase și încalcă valorile companiei de diversitate și incluziune, respect reciproc și corectitudine”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel