Bebeluşul născut în toaleta spitalului e în stare stabilă şi va fi externat peste două zile
Copilul născut în toaleta Spitalului Judeţean de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea a fost înregistrat, miercuri, în evidenţele unităţii, bebeluşul şi mama sa fiind în stare stabilă şi urmând să fie externaţi peste două zile, anchetele în acest caz fiind în desfăşurare.
Potrivit directorului medical al Maternităţii Râmnicu Vâlcea, dr Teodor Amza, nou-născutul nu are probleme medicale, externarea lui şi a mamei sale fiind posibilă în următoarele 48 de ore, informează Mediafax.
"Şi mama şi copilul sunt foarte bine, se simt bine, copilul a fost astăzi (n.r. - miercuri) declarat în condica de naşteri şi a primit certificatul constatator de naştere, în două zile şi el şi mama vor fi externaţi. Starea lor este stabilă, nu sunt probleme", a declarat dr. Teodor Amza.
Ministerul Sănătăţii a trimis, miercuri, o comisie formată din doi medici de urgenţă, un reprezentant al corpului de control şi unul al direcţiei de asistentă medicală care verifică modul de organizare a procedurilor de lucru în Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judeţean de Urgenţă Râmnicu Vâlcea, colaborarea cu celelalte secţii ale spitalului, precum şi respectarea legislaţiei în vigoare privind medicina de urgenţă.
Potrivit managerului Spitalului Judeţean Vâlcea, Georgeta Sălişte, ancheta Ministerului Sănătăţii şi cea internă vor fi finalizate joi.
"Mâine (n.r. - joi) vom avea rezultatele, opinia mea este că medicii care s-au ocupat de pacienta însărcinată nu au nicio vină. Ea a fost consultată de medicul specialist de urgenţă, acuzele pacientei fiind de dureri lombare şi polakidisurie.S-au recoltat probe pentru analizele uzuale, iar în mod obiectiv pacienta prezenta obezitate de gradul 3 şi dureri lombare colicative. Conform propriei afirmaţii, ea a precizat că ultima menstruaţie a survenit în 29 martie 2011. Rezultatele analizelor au concordat cu acuzele, susţinând suspiciunea de afecţiune reno-urinară. Ulterior, s-a solicitat examinare în serviciul de boli interne, unde s-a efectuat o ecografie abdominala care a constatat modificări la nivelul rinichiului stâng, evidenţiind şi prezenţa unei alte formaţiuni pentru care s-a solicitat examen chirurgical", a declarat Georgeta Sălişte.
Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, a declarat că va face demersurile ca medicii care au greşit să fie sancţionaţi, iar "grafica ecografului va fi o probă în aces caz".
"Am înţeles că managerul spitalului are opinia că pacienta a vrut să ascundă sarcina, să scape de copil. Păi îl ascundea în spital? Opinia este eronată, femeia venise cu dureri, nu ştia că este gravidă. În ceea ce priveşte ecografia, ştim doar conţinutul scris al ei, nu am văzut partea grafică a ei. Vom solicita să o vedem şi noi, dar ea va fi văzută cu siguranţă şi de cei care fac anchetă internă şi de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi se va stabili dacă dignosticul stabilit este conform cu partea grafică a ecografiei. Oricum, acestea sunt în memoria ecografului, pot fi luate de acolo, nu se pot ascunde aceste probe şi până la urmă vom afla adevărul cu toţii", a declarat Vasile Barbu.
Întreg personalul care a participat la evaluarea medicală a femeii, inclusiv doctorii Alexandru Turcitu, specialist în medicină internă, şi medicul Ion Tanislav, specialist în medicină de urgenţă, care au consultat-o pe femeie, au refuzat miercuri sa dea declaraţii presei.
"Cel mai probabil a fost vorba despre poziţia în care stătea copilul. Se vedea fundul, nu capul.Mai multe nu ştiu, deoarece nu am fost la caz", a declarat directorul medical al spitalului, dr Mihai Marionoaica.
Medicul de familie Maria Grigorie, care o are în evidenţă pe Mihaela Pal, spune că pacienta nu a mai fost la control din luna mai 2010.
"Este o pacientă obeză, de 110 kilograme, mai neglijentă. Are şi o situaţie familială dificilă, a locuit cu cei trei copii într-un cămin de nefamilişti. Probabil că au indus-o în eroare sângerările. Deşi este pacienta mea de mulţi ani, nu mi-a solicitat niciodată anticoncepţionale, iar despre o stare de graviditate a dânsei în ultimul timp eu nu am cunoştiinţă", a declarat dr Măria Grigorie.
Reprezentantul Colegiului Medicilor din Vâlcea, Adrian Busu, susţine că "printr-o ecografie se face o interpretare, nu se stabileşte un diagnostic de certitudine", iar la "o femeie cu greutate ponderală foarte mare este mai greu de apreciat sarcina".
O comisie a Ministerului Sănătăţii face anchetă la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea, după ce o femeie a născut în toaleta unităţii sanitare, la scurt timp după ce a fost diagnosticată cu tumoare abdominală.
Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea spune că a declanşat o anchetă internă şi că a sesizat Parchetul şi Poliţia în cazul femeii care a născut în toaleta unităţii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News