Data publicării:

Bebelușul născut cu o formă gravă de Covid-19 a fost externat din spital

Autor: Andrada Oana | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto ilustrativ / Imagine de Zozz_ de la Pixabay
Foto ilustrativ / Imagine de Zozz_ de la Pixabay

Bebelușul născut cu o formă gravă de Covid-19, transferat intubat de la Maternitatea Botoșani, a fost externat de medicii din Suceava. 

Medicii din Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” au reușit să salveze bebelușul din Botoșani, născut prematur în data de 5 martie a.c., cu o formă gravă de Covid-19, transferat intubat de la Maternitatea Botoșani. După două luni de luptă cu boala, copilul a fost externat sănătos, în data de 7 mai, anunță Monitorul de Suceava.

Purtătorul de cuvânt al spitalului sucevean, dr. Dan Teodorovici, a declarat că „a fost un efort din partea întregii secții Neonatologie, cu o colaborare de excepție a colegilor de la Laboratorul de biologie moleculară, în special a doamnei doctor Roxana Filip, precum și a colegilor din secția de Boli Infecțioase, în special a doamnei doctor Monica Terteliu”.

Potrivit doctorului Teodorovici, proba pentru testul RT PCR prelevată de la copil a fost secvențiată la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, la Laboratorul de Metagenomică și Biologie Moleculară, și astfel s-a descoperit că bebelușul este infectat cu tulpina britanică a SARS-CoV-2. Medicul a precizat că micul pacient a fost pozitiv timp de 6 săptămâni.

Medicul Mihaela Babliuc, despre cum s-a produs infectarea copilului

Medicul de caz Mihaela Babliuc crede că, cel mai probabil, infectarea s-a produs în timpul vieții intrauterine, dat fiind faptul că nou născutul a fost pozitiv la mai puțin de 24 ore de la naștere și nu a intrat în contact cu mama deloc.

„A fost extras prin cezariană, iar personalul de la maternitate, cu care a intrat copilul în contact, a fost testat și absolut toți au avut rezultat negativ”, a explicat dr. Teodorovici, cu sublinierea că totuși modul de infectare nu poate fi precizat cu certitudine, ci doar cu cea mai mare probabilitate.

De asemenea, a spus acesta, este foarte posibil ca factorul declanșator al nașterii premature să fi fost tocmai infecția cu SARS-CoV-2.

Pe lângă problemele cauzate de Covid-19, bebelușul și medicii care l-au îngrijit au avut de luptat și cu riscurile prematurității. Dr. Teodorovici a mai spus că întregul colectiv de la Neonatologie a stat zi și noapte lângă bebeluș și a făcut eforturi susținute pentru salvarea lui.

Băiețelul a fost încă de la naștere, pentru o perioadă lungă de timp, în stare extrem de gravă, cu prognostic rezervat din partea medicilor și a primit inclusiv sânge și plasmă cu titru mare de anticorpi.

Sursă: Monitorul de Suceava

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel